zaterdag 15 december 2018

Simultaan Ton Sijbrands groot succes

Ton Sijbrands trok vrijdagavond tientallen toeschouwers en deelnemers met zijn damsimultaan. Voorzitter Harald van Riessen haalde de grootmeester op uit Muiden en klokslag 19.45 uur werd de eerste zet gespeeld. 24 ervaren clubdammers bonden de strijd aan. Volgens een artikel in De Stentor van journalist Gep Leeflang, zelf lange tijd aandachtig toeschouwer, zou dit een volkomen ongelijke strijd worden. Uiteindelijk werd zijn voorgevoel bewaarheid, maar het verliep allemaal met meer tegenstand dan voorspeld.

DCA-dammer Jan Lammers en Geurt Souman, dammer bij OG Wapenveld, zorgden beiden voor een stunt door nette remises in de wacht te slepen. De overige partijen wist Sijbrands inderdaad te winnen. Daar bleek wel meer tijd voor nodig dan verwacht en iets voor middernacht staakte de laatste speler de strijd. Precies op tijd om Ton een prettige verjaardag te wensen en onder het genot van een drankje aan de nazit te beginnen. 

Wat was er zo bijzonder aan deze avond? In de eerste plaats natuurlijk de enorme klasse en uitstraling van de oud-wereldkampioen. Zijn binnenkomst was in ieder geval al prettig: 'Ik heb geen haast vanavond, ik heb een huissleutel bij me. Dus ik kom er wel in.' Als dammers binnen een denksportcentrum trekken we veel op met onze schaakvrienden en velen kenden Ton nog als schaker uit zijn periode in Voorst. Dat werd dus handen schudden, een weerzien met oude bekenden en een gemoedelijke sfeer.
Voor DCA ook een mooie avond omdat een jaar na de herstart het dammen behoorlijk levensvatbaar blijkt. De vereniging timmert flink aan de weg, organiseert veel en steeds meer oud-dammers komen een kijkje nemen. Zo bevond voormalig jeugdtalent Gerard van Mourik zich onder de toeschouwers. Het mooie van DCA is ook dat diverse leden iets willen doen voor de vereniging. Denksportcentrum Noord biedt daarbij een zeer gastvrije, prettige en ondersteunende omgeving voor iedere denksporter.

Sijbrands maakte diepe indruk op dammers en aanwezig publiek met zijn enorme geheugen en parate kennis. Zo versloeg hij Johan Haijtink en vertelde dat hij de positie nog kende uit een partij. Dit bleek een partij tegen Paul Germain in 1965. Bijna terloops toonde hij alle varianten.

Na afloop werden er herinneringen opgehaald en zaten schakers en dammers bijeen om te delen wat hen bindt: het plezier beleven aan denksport van Fisher tot Sijbrands. Daarna was het de beurt aan Harald van Riessen, de schakende damvoorzitter. Hij overhandigde Ton een 'flesje sterk fris'. Harald, die dit evenement had bedacht en gefinancierd, bracht Ton ook nog naar huis.

 

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten