maandag 11 februari 2019

DCA had drukke succesvolle week

De dammers van DCA hebben de drukste week sinds jaren achter de rug. Eerst waren diverse spelers actief bij hun landelijke verenigingen. Vervolgens werden op dinsdag damcertificaten uitgereikt aan 15 jeugddammers van de BSO 't Schrijvertje. Hans en Fred hadden daar gedurende enkele weken proeflessen gegeven. Op donderdag was de druk bezette avond van de onderlinge competitie. Op vrijdag tekende DCA voor de organisatie van de gezamenlijke eindronde van district Noord. Met als toetje op zaterdag de Halve Finale NK in ons clubgebouw. 

Sportieve hoogtepunt voor DCA werd de vrijdag met weer een overwinning, 7-5 tegen Renkum. Dit levert een tweede plaats op in de eindstand. Het sterke Barneveld werd kampioen. Hoe verliep de laatste ronde tegen Renkum?

DCA had voor het eerst dit seizoen personele problemen en moest opzoek naar een invaller. Routinier Hans Luchies had aan een telefoontje genoeg. "Met wie? Ja met mij dus. De man met de mooie ogen? Ja die. Je moet dammen vanavond. Ja ik kom". Dat was dus geregeld en nu was het zaak de beste opstelling te zoeken. Renkum lijkt bij een opstelling lootjes in een beslagkom te mikken en dan even flink te roeren. Willekeur, wanorde. Of toch niet? Zat er toch een systeem in?

Sterkste speler van Renkum is Harry Doomernik. Vorig jaar was Harry te sterk voor mij geweest en ik gokte erop dat hij mij weer zou willen treffen. Dus zat ik niet waar hij dacht dat ik zou zitten. Het werd nu een duel op bord 2 tegen Hans van Hal. Hans is in topvorm. In vervlogen tijden speelde Hans remise tegen spelers als Roozenburg om vervolgens 20 jaar niet te dammen. Dit jaar hebben we van onze Van Hal een monster gemaakt. Vele overwinningen, jeugdtrainer, arbiter, organisator. Helaas ging dit toch mis. Harry speelde zijn geliefde opening en Hans trok niet op tijd aan de noodrem. De spelpatronen in dit halve klassiek zijn lastig. Een lange termijn doorbraak betekende winst voor handige Harry. 

Geen probleem, Renkum had op bord 6 een bekende Rolling Stone opgesteld. Of een soort naamgenoot die undercover wilde blijven. Wij hadden hem wel door natuurlijk. Deze Eddie Weijman zat tegen onze lokale musicus Peter Aartsen, deskundig drankorgel beoefenaar. En ja hoor, de schijven rolden onze kant op. Peter veroverde een te wilde voorpost en rondde af met een kleine combinatie. 

Hiermee wisten we allen hoe deze avond zou gaan eindigen. We zouden aan 6-6 genoeg hebben voor een tweede plaats. Dick Beking op bord 3 stond al iets makkelijker tegen Wim van den Berg. Dat telden we voor minimaal remise en dat werd het ook. Het maakt niet uit tegen wie Dick speelt. Op zaterdag had hij remise in handen tegen wereldtopper Ivanov, dat verloor hij helaas nog. Of Dick nu met wit speelt tegen een goudvis of een cavia, tegen wie dan ook, we weten de uitslag. 

Op bord 1 zat ik tegen een oude bekende, Edwin Loozen. In de jonge jaren toen we nog knappe jongens waren, speelden we vaker tegen elkaar, meestal remise. Ik kwam goed uit de opening, volgens het matchboek Sijbrands-Andreiko zeer kansrijk. Iedere keer als ik die opening speel denk ik, o ja dat had ik nog even moeten bekijken. De stand vervlakte, ik compliceerde de stand en had tijd over voor een rondje langs de borden. Loozen nam veel tijd. Inmiddels stond Frans de Jonge al weer erg goed tegen Jos van Deelen. 

Wat nu te doen? Op winst spelen en risico nemen of vooral buiten het bord eens goed rekenen. Beking, ok dat wordt een punt. Frans minimaal een punt en misschien wel meer. Dan hebben we alleen Hans Luchies nog op bord 5 tegen Henk Gerritsen... Een complexe maar dunne stand met veel ruilformaties en voordeel op de klok.

Kortom, de kansen waren overal voor DCA tenzij ik tegen Loozen zou verliezen. De rest is timing. Een 2-2 tussenstand was een goed moment om een remise-afwikkeling open te zetten. Loozen volgde die variant en hoppa 3-3.
De rest verliep zoals reeds boven beschreven. Frans won weer erg handig, onze specialist in eindspelen. 7-5 zege na een mooi seizoen.

   DCA Apeldoorn       - VRD Renkum       7-5
1. Fred van Amersfoort (1042) - Edwin Loozen (1067)   1-1
2. Hans van Hal (1121)    - Harry Doomernik (1117) 0-2
3. Dick Beking (1128)     - Wim van den Berg (1048) 1-1
4. Frans de Jonge       - Jos van Deelen (991)  2-0
5. Hans Luchies (933)     - Henk Gerritsen (966)  1-1
6. Peter Aartsen       - Eddy Weijman (740)   2-0