maandag 24 februari 2020

Zinderend slot Halve Finale NK

Afgelopen zaterdag was de slotronde van de Halve Finale van het NK. Ons denksportcentrum was net als vorig seizoen de gastheer. Apeldoorn en dammen om de nationale titel is daarmee een herstelde traditie. Zo werd de finale vroeger regelmatig gehouden in Hotel Nieland.

Achter de schermen is het voor DCA iedere keer weer een investering. Ja, de kleine damclub is graag gastheer voor mooie evenementen. De andere kant is dat er diverse zaterdagen ingezet moeten worden voor de organisatie. Het inrichten van de zaal, de bardienst, het invoeren van de partijen en nog vele zaken meer. Gelukkig wordt het door de meeste deelnemers op waarde geschat.

Voor een damwedstrijd was het zaterdag volle bak. Vele toeschouwers namen de moeite om hun favorieten te zien. Zo werd Bart Terwel ondersteund door vele gezellige  clubgenoten uit Arnhem. Tegenstander was voormalig DCA speler Andrew Tjon A Ong. Pas in de derde barrage sloeg Bart toe en mag hij zich opmaken voor zijn debuut in de finale.

In de andere groep was zelfs een driekamp nodig. Henk Kalk en Stijn Overeem kwamen tot remise terwijl Anton van Berkel even in de wacht zat. Uiteindelijk plaatste Van Berkel zich wel door en overwinning op Stijn Overeem.

Het volgende grote evenement bij DCA is op 14 maart. Dan gaan  de schooldammers uit heel Gelderland aan de slag. Ook een team uit Apeldoorn doet mee.

Goede nieuws voor DCA is dat we ons nu weer volledig  kunnen richten op de eigen vereniging. Bijvoorbeeld de jeugdafdeling op woensdag en op het formeren van het team voor de landelijke competitie. DCA heeft besloten om definitief terug te keren in de landelijke competitie. 

Dat het organiseren van evenementen ook iets oplevert zagen we dit seizoen al eerder.  Albert was zaterdag goed bezig en vond onder de toeschouwers een dammer die bereid is ons team op zaterdag te versterken.


vrijdag 21 februari 2020

Stand onderlinge en ladder per 20/02/2020

In de onderlinge competitie gaat in groep 2 Jan Roseboom riant aan de leiding, het kampioenschap in deze groep kan hem haast niet meer ontgaan.
In groep 1 nog wel spanning. We gaan de komende weken zien wie daar de langste adem heeft.
Hieronder de stand in de laddercompetitie:


donderdag 20 februari 2020

Dammers verliezen in Lunteren

Een onnodige nederlaag tegen Lunteren. DCA ging met 7-5 onderuit na een zware strijd in gebouw "De Schuifeldam". Ruim na 23 uur was onze routinier Hans Luchies nog hard aan het zwoegen tegen Bram Cysouw.

Wat was de situatie? De tussenstand was 5-5 en Hans had een zeer moeizame positie. De sterke Bram had de hele avond mooie formaties opgebouwd en brak uiteindelijk door. Daarmee was echter bij goed spel de strijd niet beslist. Wat onze Hans speelde was een te gulle gave. In plaats van het kansloze offer was de zet 12-17 beter geweest. De witspeler zal dan dam moeten halen, krijgt een kansrijk eindspel maar een waterdichte winst blijft dan lastig.

De avond begon gunstig met wederom een sterke overwinning van Willem van Starkenburg. Een sterk seizoen van Willem, die zijn KNDB rating dit seizoen flink verbeterde.

Frans de Jonge beleefde een moeilijke avond. Hij trof de sterke Coen Bommel. Dat was eigenlijk niet wat de Apeldoorners beoogd hadden. De sterke Bommel werd een paar maanden terug verrassend gevloerd door uw verslaggever. "Doe mij die Bommel nog maar een keer". De verwachting was dat Bommel uit zou zijn op gruwelijke wraak, mogelijk zelfs een bloedbad. De dammende motorzaag uit De Beemte zou dan uiteraard op de counter loeren. Bommel zat nu op bord 2. Frans speelde de opening klassiek en verzuimde de scherpste voortzetting. Na een wederzijdse dam bleek de speler van Lunteren beter gerekend te hebben en werd "Freek" verslagen. Bommel had zich niet voorbereid op zijn tegenstander en noemde hem voor het gemak Freek de Jonge.

Fred van Amersfoort speelde net als vorig seizoen tegen Gerrit Stunnenberg. Fred heeft zijn  vormcrisis enigszins overwonnen en is nu 12 duels op rij ongeslagen. Een duel met onderhuidse spanningen. De linkervleugel kwam wat mank uit de opening. De speler van DCA loerde iets te veel op kleine combinaties. Vervolgens was extra risico nemen niet verstandig en werden de dode houtjes op links geactiveerd ten koste van enige verdunning van de stand. Stunnenberg moest even alert zijn op de scherpe velden maar een evenwichtige remise werd snel getekend.

Albert Borreman voelde tegen Annemiek van de Kraats goed aan dat er een combinatie in zat. Bij het berekenen van de stand kon Albert echter niets ontdekken. Wat doe je dan? Sommige dammers volgen hun gevoel, anderen vertrouwen op het rekenwerk. Altijd lastig maar onze teamleider moest de schijven in het doosje deponeren. Toch een goed seizoen van Albert die steeds beter gaat dammen.

Jan Lammers verloor vorig jaar van Johan de Haas en solliciteerde naar een nieuwe nederlaag. Hij werd niet aangenomen. In plaats van de  meest kansrijke voortzetting te nemen, in een ingewikkelde positie, dat dan weer wel, wikkelde De Haas juist foutief af en verloor hardhandig.