woensdag 9 oktober 2019

Kloknederlaag fataal tegen sterk Putten

DCA is de regionale wedstrijden in de 1e klasse begonnen met een zure 7-5 nederlaag tegen PDC uit Putten. Onze nieuwe coach Albert Borreman speelde een spannende opening tegen onze bekende damvriend Jan van de Veen. Een bekende theoretische opening gaf al snel problemen voor Albert. Met een schijf minder maakte hij er nog wel het beste van maar kon een nederlaag niet voorkomen.

Allard van Tongeren speelde een positioneel degelijke partij, kreeg wel enig voordeel maar moest berusten in remise tegen Henry Kieft.

Overwinningen van Willem van Starkenburg zijn een bezienswaardigheid. Willem ging vrijwillig in een hekstelling staan maar had voldoende speelvrijheid en counterde naar schijfwinst.

Onze nestor Hans Luchies maakte het in de opening te ingewikkeld en verloor zijn aanvallende schijf tegen Jan Oost. Helaas viel dat nergens te repareren.

Hans van Hal leverde vakwerk door de sterke Peter Frans Koops een lesje degelijkheid te laten zien. Koops nam enkele aanvallende ruilen. Hans pakte rustig het wiel en sprintte er in de eindsprint langs.

Fred van Amersfoort speelde tegen Herman Arissen een mooie partij met voor beiden stevige tijdnood. In een stand vol combinaties was moeilijk te bepalen wie er beter stond. In het late middenspel werd het een waar offerfeest. Arissen offerde, liep achter een schijf, dreigde en werd verrast met een tegenoffer. De resterende stand was bij goed spel remise. Bij de reconstructie van de tijdnood bleek Fred precies een zet te kort te komen en moest voor het eerst in zijn damloopbaan een kloknederlaag slikken.

Teamleider Albert Borreman kon weinig anders dan zijn teleurgestelde mannen weer in de auto laden en de donkere bossen van de Veluwe zo snel mogelijk ontvluchten.

zondag 6 oktober 2019

Combinatieteam DCA/TDTSalland struikelt bij landelijke rentree

Dit seizoen is DCA deels ook landelijk weer te bewonderen. Een combinatie met TDT Salland speelt met vier Apeldoorners in de gelederen. Voor DCA een rentree op landelijk niveau. Een team dat volgens teamcaptain Ab Steenbergen een goede kans heeft om in 2B mee te doen om de titel.

Afgelopen zaterdag werd het tegen de reserves van Harderwijk gelijk een peperdure 9-11 nederlaag. Onze inbreng vanuit DCA was helaas niet overtuigend. Dick Beking, transfervrij overgekomen van hoofdklasser DVSB, liep zich stuk op de solide verdediging van Ton Eekelschot. Ook Fred van Amersfoort won niet. Werd er vorig jaar nog gewonnen van Wouter van de Berg, dit jaar werd het een gelijkwaardige remise. De derde Apeldoornse remise werd behaald door Hans van Hal. Tegenstander was routinier Auke Steensma. Hans ontsnapte zelfs nog met enig geluk aan een verborgen slagzet.

Marco Veneboer maakte zijn debuut in de hoofdmacht. Na de afgelopen jaren weinig gedamd te hebben was de opzet van de partij scherp te noemen. Tegenstander Jaap van de Werfhorst nam (te) fors risico. Na diverse afwikkelingen leek remise een logische uitkomst. Met een  kleine maar verrassende val in het eindspel werd Marco plotsklaps gevloerd.

Onze overige teamgenoten konden de favorietenrol in 2B ook niet bevestigen. Ab Steenbergen won wel maar dit was niet genoeg om de nederlaag van Jan van Boven te compenseren. Jan speelde zijn favoriete Springer-doorstoot, Wout Mensink ruilde de aanval nuchter weg en nam de aanval zelfs beslissend over. Overige partijen remise.

Komende dinsdag gaan de manschappen van DCA met het eigen zestal op pad voor regionale wedstrijd tegen PDC Putten.

donderdag 3 oktober 2019

Massakamp DCA - Ons Genoegen (Wapenveld)

Op donderdag 26 oktober kwam damclub Ons Genoegen uit Wapenveld langs voor een vriendschappelijk onderonsje. In totaal kwam Wapenveld met dertien man sterk de strijd aanbinden met dertien man van DCA.
 

Het werd een geslaagde avond, vooral omdat de teams aan elkaar gewaagd waren. Zo wist Gerard na vier jaar geen schijf aangeraakt te hebben, toch te winnen van Albert Lusink, ook niet de minste. Gino wist er in geslagen positie toch een zetje uit te halen, waardoor het er voor Samantha geen houden meer aan was. Het familie onderonsje tussen Paul Borreman en Albert Borreman eindigde in remise, maar daar ging heel wat denkwerk van Albert aan vooraf om de remise veilig te stellen. Over de hele linie konden we prima standhouden tegen Wapenveld, maar helaas werd er nipt verloren met 12-14. Dit soort avonden laten zien dat aan de oostkant van de Veluwe het damspel nog volop leeft.
   Damclub Apeldoorn   - Ons genoegen (Wapenveld)
 1 Hans van Hal      - Rick Hakvoort     0-2
 2 Gerard van Mourik   - Albert Lusink     2-0
 3 Fred van Amersfoort  - Geurt Souman      1-1
 4 Frans de Jonge     - Henk van Renselaar   2-0
 5 Ton Schreuders     - Gerrit Eilander    0-2
 6 Hans Luchies      - Antoon Munnink     0-2
 7 Albert Borreman    - Paul Borreman     1-1
 8 Gino Giaccotto     - Samantha Regterschot  2-0
 9 Peter Aartsen     - Wim Mol        0-2
10 Michel van Proosdij  - Dirk van Doesburg   0-2
11 Willem van Starkenburg - Bertus van der Scheer 2-0
12 Allard van Tongeren  - Adrie Koedoot     2-0
13 Jan Roseboom      - Jan Boer        0-2
                         12-14
26 september 2019