zaterdag 22 juni 2019

Jeugd HDC Hoogeveen winnaar NK Sneldammen voor Jeugdteams

Zaterdag werd in Apeldoorn fel gestreden door dertien viertallen om de nationale titel sneldammen. De talenten van HDC Hoogeveen werden kampioen, SNA Heerhugowaard tweede en ook was er een podiumplek voor Het Noorden uit Groningen.

Voor DCA weer een mooi evenement en voor de jonge dammers en damsters een leuke dag. Bijzonder was een experiment van dampromotor Marcel Kosters uit Haarlem. Met een live-uitzending werd razendsnel een stream op YouTube uitgezonden en van beknopte analyse voorzien. Een techniek die de damsport aantrekkelijker en dynamischer zal maken.

Rond 16.30 uur werden de prijzen uitgereikt door beoogd KNDB-bestuurslid jeugdzaken, Manuele Fl├╝ggen.

Achter de schermen was er ook nog nieuws. DCA maakte bekend op 20 november een damtoernooi voor Apeldoornse scholen te organiseren.

maandag 17 juni 2019

Frans de Jonge pakt de titel

DCA heeft na de herstart van de vereniging een nieuwe kampioen. Afgelopen donderdag had Frans aan remise genoeg. Na 64 zetten werd de vrede getekend. De dammers hadden een jaar lang onderling gestreden en vier spelers plaatsten zich voor de play-off. Frans, gefeliciteerd!

Donderdag werd er ook een simultaan gegeven door Hans van Hal. Vier dammers wisten een punt te veroveren. Er vielen zeven slachtoffers te betreuren. De komende weken spelen we met de liefhebbers nog een aantal oefenpartijen. Ook niet-leden hebben dan gratis toegang.

Zaterdag 22 juni houden we het NK sneldammen voor jeugdteams en 29 juni 7 september komen de beste schooldammers van Nederland naar onze zaal. 

zaterdag 8 juni 2019

Dammers DCA matig in Deventer

Onze Portugees en uw schrijver waren deze week deelnemer  in de Ereklasse van het 31e Pinkstertoernooi in Deventer. Beide dammers behaalden een -1 score, niet iets om heel trots op te zijn. Heel slecht was dat natuurlijk ook weer niet, maar toch.

Hans van Hal kreeg in de 1e ronde verrassend slaag van Harry Vos uit Hengelo terwijl Fred van Amersfoort in een gelijkwaardige stand blunderde tegen  teamleider Ab Steenbergen van onze partnerclub TDT Salland.

Donderdag stond de moeder aller veldslagen op het programma. Hans kwam gewonnen te staan, nam een foute ruil en Fred won na lang ploeteren een schijf. Slordig verder spelen maakte dat het toch nog remise werd.

 In de avond moest er in Apeldoorn nog een ronde gespeeld worden om onze clubtitel. Ton Schreuders had de remise tegen Frans de Jonge voor het grijpen. Hij greep mis en was zeer teleurgesteld. Peter Aartsen kwam tegen ondergetekende met voordeel uit de opening en dat was verrassend. Uiteraard wilde Fred winnen om in de laatste ronde volgende week de titel te behalen. En er werd gewonnen. Door Peter Aartsen dus. Daarmee behoudt hij een kleine kans op het kampioenschap.

Volgende week de thriller tussen Frans de Jonge en Fred van Amersfoort waarbij laatstgenoemde alleen iets heeft aan een overwinning. In dat geval is de strijd weer open. Bij ieder ander resultaat is Frans kampioen. Volgens de geruchten gaat deze partij een gevecht op leven en dood worden. Dit terwijl Hans gaat proberen de overige leden in een simultaan van het bord te rossen. Bij de vorige simultaan lukte het iemand  om de club met 17-3 te verslaan, de vraag is of Hans dit tijdelijke record  overneemt. 

Dan terug naar Deventer. Een sprongetje naar de laatste ronde. Hans van Hal kon het toernooi nog winnen en moest dan winnen van Johan Haijtink, nam veel risico en werd zelfs ingeblikt. Fred speelde de laatste ronde tegen Harry Vos, een bizar scherp duel. Fred miste een winnende combinatie, gaf zelfs een verliezende baggerzet af, kwam vervolgens weer huizenhoog gewonnen te staan en verknoeide op onnavolgbare wijze het eindspel. Remise.