zaterdag 15 december 2018

Simultaan Ton Sijbrands groot succes

Ton Sijbrands trok vrijdagavond tientallen toeschouwers en deelnemers met zijn damsimultaan. Voorzitter Harald van Riessen haalde de grootmeester op uit Muiden en klokslag 19.45 uur werd de eerste zet gespeeld. 24 ervaren clubdammers bonden de strijd aan. Volgens een artikel in De Stentor van journalist Gep Leeflang, zelf lange tijd aandachtig toeschouwer, zou dit een volkomen ongelijke strijd worden. Uiteindelijk werd zijn voorgevoel bewaarheid, maar het verliep allemaal met meer tegenstand dan voorspeld.

DCA-dammer Jan Lammers en Geurt Souman, dammer bij OG Wapenveld, zorgden beiden voor een stunt door nette remises in de wacht te slepen. De overige partijen wist Sijbrands inderdaad te winnen. Daar bleek wel meer tijd voor nodig dan verwacht en iets voor middernacht staakte de laatste speler de strijd. Precies op tijd om Ton een prettige verjaardag te wensen en onder het genot van een drankje aan de nazit te beginnen. 

zaterdag 8 december 2018

Ton Sijbrands geeft simultaan bij DCA

14 december vanaf 19.45 uur zal het een gezellige drukte zijn in ons denksportcentrum. De levende damlegende en oud-wereldkampioen Ton Sijbrands zal het dan opnemen tegen 24 tegenstanders. Dit evenement is tot stand gekomen dankzij Harald van Riessen. DCA is hem daar zeer dankbaar voor, temeer omdat de vereniging zelf geen middelen heeft om dit te bekostigen.


Het fenomeen damsimultaan is sinds jaar en dag een bekend gebeuren in Apeldoorn. Vele roemruchte wereldkampioenen waren al eerder ter plaatse te bewonderen. Wij noemen Ben Springer, Maurice Raichenbach, Piere Ghestem en Piet Roozenburg. Verser in het geheugen liggen nog de simultaans van Jannes van der Wal en Alexei Chizhov.