donderdag 31 oktober 2019

Apeldoorn lijdt tweede nederlaag in provinciale competitie

Op donderdag 24 oktober speelde DCA tegen het sterke DES Lunteren 1 in het kader van de Gelderlandse provinciale clubcompetitie. We wisten dat dit een zware tegenstander was, maar achteraf gezien was er wel degelijk wat te halen tegen dit team. Aan het eind van de avond moesten we echter ons hoofd buigen en gingen we met vier remises en twee verliespartijen weer naar huis. Dit gebeurde echter niet zonder slag of stoot.

Marco Veneboer op bord 3 was als eerste klaar. Marco kon niet goed vat krijgen op zijn tegenstander en er zat dan ook niet meer in dan een remise.

Peter Aartsen hoopte via een grote afruil op een gunstige stelling uit te komen. Hij kwam ook wel een schijf voor te staan, maar beide dammers kregen ook een dam en helaas was ook hier remise het enige wat overbleef.

De ogen waren nu gericht op Hans Luchies. Hans stond ogenschijnlijk best goed, maar hij liet een opsluiting op zijn korte vleugel toe en daar is hij nooit goed uitgekomen. Het gevolg was dat hij de punten bij DES Lunteren moest laten.

Op bord 1 was Hans van Hal actief. Beide partijen konden na degelijk spel ook niet anders besluiten dan tot remise over te gaan.

De ogen waren hierna gericht op het tweede bord waar Fred van Amersfoort bezig was en op bord 5 waar Albert Borreman streed voor wat hij waard was, nadat hij al weer vroeg een schijf achter kwam te staan. Het was duidelijk dat als er ergens gewonnen zou moeten worden, dat het via Fred moest gebeuren. En inderdaad stond Fred na 46 zetten zowaar op winst. Hij miste echter de juiste voortzetting en na een paar onnauwkeurige zetten moest hij zelf de winst laten aan zijn tegenstander, die op papier sterker was. De voortzetting waar het fout ging staat hieronder


Hier speelde Fred 11-17 en ruilde hij. Terwijl 12-17 veel sterker was en wit hopeloos in de problemen komt omdat zwart dreigt de witte schijf op 27 aan te vallen. Wit kan niet anders dan veld 32 dicht zetten met schijf 37. Hierna heeft wit geen goede mogelijkheden meer over. 34-29 laat een beslissende combinatie toe en eigenlijk alleen een offer kan wit nog in de race houden.

Albert wist uiteindelijk na vier uur spelen, waarvan twee uur met een schijf minder, toch tot een remise te komen, maa helaas was dit niet voldoende. Op 12 november is er weer een kans: dan speelt DCA uit tegen het tweede team van Lunteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten