donderdag 20 februari 2020

Dammers verliezen in Lunteren

Een onnodige nederlaag tegen Lunteren. DCA ging met 7-5 onderuit na een zware strijd in gebouw "De Schuifeldam". Ruim na 23 uur was onze routinier Hans Luchies nog hard aan het zwoegen tegen Bram Cysouw.

Wat was de situatie? De tussenstand was 5-5 en Hans had een zeer moeizame positie. De sterke Bram had de hele avond mooie formaties opgebouwd en brak uiteindelijk door. Daarmee was echter bij goed spel de strijd niet beslist. Wat onze Hans speelde was een te gulle gave. In plaats van het kansloze offer was de zet 12-17 beter geweest. De witspeler zal dan dam moeten halen, krijgt een kansrijk eindspel maar een waterdichte winst blijft dan lastig.

De avond begon gunstig met wederom een sterke overwinning van Willem van Starkenburg. Een sterk seizoen van Willem, die zijn KNDB rating dit seizoen flink verbeterde.

Frans de Jonge beleefde een moeilijke avond. Hij trof de sterke Coen Bommel. Dat was eigenlijk niet wat de Apeldoorners beoogd hadden. De sterke Bommel werd een paar maanden terug verrassend gevloerd door uw verslaggever. "Doe mij die Bommel nog maar een keer". De verwachting was dat Bommel uit zou zijn op gruwelijke wraak, mogelijk zelfs een bloedbad. De dammende motorzaag uit De Beemte zou dan uiteraard op de counter loeren. Bommel zat nu op bord 2. Frans speelde de opening klassiek en verzuimde de scherpste voortzetting. Na een wederzijdse dam bleek de speler van Lunteren beter gerekend te hebben en werd "Freek" verslagen. Bommel had zich niet voorbereid op zijn tegenstander en noemde hem voor het gemak Freek de Jonge.

Fred van Amersfoort speelde net als vorig seizoen tegen Gerrit Stunnenberg. Fred heeft zijn  vormcrisis enigszins overwonnen en is nu 12 duels op rij ongeslagen. Een duel met onderhuidse spanningen. De linkervleugel kwam wat mank uit de opening. De speler van DCA loerde iets te veel op kleine combinaties. Vervolgens was extra risico nemen niet verstandig en werden de dode houtjes op links geactiveerd ten koste van enige verdunning van de stand. Stunnenberg moest even alert zijn op de scherpe velden maar een evenwichtige remise werd snel getekend.

Albert Borreman voelde tegen Annemiek van de Kraats goed aan dat er een combinatie in zat. Bij het berekenen van de stand kon Albert echter niets ontdekken. Wat doe je dan? Sommige dammers volgen hun gevoel, anderen vertrouwen op het rekenwerk. Altijd lastig maar onze teamleider moest de schijven in het doosje deponeren. Toch een goed seizoen van Albert die steeds beter gaat dammen.

Jan Lammers verloor vorig jaar van Johan de Haas en solliciteerde naar een nieuwe nederlaag. Hij werd niet aangenomen. In plaats van de  meest kansrijke voortzetting te nemen, in een ingewikkelde positie, dat dan weer wel, wikkelde De Haas juist foutief af en verloor hardhandig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten