vrijdag 16 november 2018

Ruime zege op taai Ederveen

DCA speelde eindelijk eens een thuiswedstrijd en dat betekende een goed gevulde zaal. Voor de onderlinge werden ook nog vier wedstrijden gespeeld. Onze schakende dammer Ed was aanwezig als fotograaf, topdammer Alexander Presman  als toeschouwer en voorzitter Harald veilig verstopt in een file op de A1. Kortom, deze avond kon nooit fout gaan.

Dan de wedstrijd zelf. Teamleider Fred was eindelijk eens messcherp en kwam op bord 1 geen moment in de problemen. De schijven stonden allemaal prima en de tegenstander berustte al voor 21 uur in het onvermijdelijke. Hoe dit resultaat, dit schier voor onmogelijk gehouden herstel van de teamleider nu te verklaren? Boze tongen spraken van een complot, van sabotage zelfs. Onzin natuurlijk, Fred speelde foutloos en de tegenstander bleef onzichtbaar. Hij was er niet, zelfs de schim van zijn schaduw bleef onzichtbaar.


Wie er wel was op bord 6, was onze Peter Aartsen. Tegen Rein van de Lagemaat kwam er een mooie partij op het bord. Peter pakte het centrum, later met een soort nep-hek de rechtervleugel. Een positie met wederzijdse dreigingen en zetjes. Onze teamgenoot kon een doorbraak nemen maar deed dat terecht niet. Het tegenspel zou remise geworden zijn. Enkele zetten later werd het alsnog 1-1 omdat de man uit Ederveen zich knap verdedigde.

Op bord 5 speelde Willem tegen de legendarische oud-Apeldoorner Johan Kuijkhoven. Johan was in de oertijd vele jaren lid van DCA en groeide destijds in korte tijd uit tot een icoon. Zo was hij regelmatig chauffeur, verslaggever en verbaal kunstenaar. Bovenal uitvinder van de slogan: "Bekend van radio, tv en Butagas". Hoe is het met Johan bijna 40 jaar later? Wel landgenoten, iemand die tijdens zijn leven een kaaswinkel opent verliest natuurlijk enige scherpte. Zo ook Johan. Onze Willem speelde goed, het leek zelfs even dat hij de stelling begreep. Kuijkhoven kwam in tijdnood, nam een foutieve ruil in een klassieke stand en werd daarmee gesloopt. Onderweg werd er nog wel een dodelijk zetje gemist, maar laten we dat gewoon niet noemen.

Met een tussenstand van 5-1 nemen we even een kijkje bij Frans de Jonge. Die blik van Frans in gewonnen standen zal wel door de fotograaf vastgelegd zijn. Voor oudere vrouwen en voormalig blondines ongetwijfeld een blik met betekenis. Tegenstander Henk van Zuidland was niet onder de indruk. Dat ligt dan aan die Henk. Frans speelde een mooie knelpartij met een schijf op 36. Een soort Schwarzman opstelling. Erg mooi gespeeld door Frans. Er kwam nog even een vijandelijke doorbraak maar alle vangstellingen stonden klaar. 7-1 en bijna tijd voor polonaise.

Edoch beste lezer, onze Dick Beking is allesbehalve een danstype. Aan bord 3 tegen Steven Vierwinden. Dick stond al snel goed, mooie halve hek, ruimte, sterke velden en wat kon de man met de mooiste snor van Ederveen? Verdedigen en nog eens verdedigen. Dat deed hij wel erg handig. Dick kon een zetje nemen, Snor had het heel goed gezien: dat zetje zou Dick niet overleefd hebben. De teamleider van de Apeldoorners heeft genoten van Snor. Wat zou die man in het dagelijks leven gedaan hebben? Marinier? Herenkapper? Brandweerman? Dick beleef goed staan, na het gedwongen offer moet het ergens overmacht zijn. De stelling werd geblust en dus remise.

Met deze 8-2 was alleen Hans nog bezig tegen Nico Valkenburg. Nico was vroeg in de zaal. "Is Van Hal er niet"? "Ik moet Van Hal hebben". Bij ons is de klant koning dus het werd Van Hal. Daar zal Nico nog wel even spijt van gehad hebben, want wat was de mooiste partij van de avond? Lastig kiezen. Hans beukte enorm door het centrum. Meer dan enorm, wederom genadeloos. Valkenburg moet gaan offeren, zeg maar gewoon weggeven. Hans slaat een beetje erg onhandig en plots wordt de gewonnen stand nog verprutst. Helaas remise en een balende Hans. Uitslag 9-3 en dat had zelfs nog hoger kunnen uitpakken. Grootste winnaar van de avond was natuurlijk Arnold Kienhuis in de onderlinge. Hij had een juichverbod zodat zijn eerste overwinning in stilte verliep, maar zeker niet onopgemerkt. 
   DCA Apeldoorn                - DCE Ederveen                9-3
1. Fred van Amersfoort (1042)   - Jan van de Klift (844)      2-0
2. Hans van Hal (1121)          - Nico Valkenburg (1033)      1-1
3. Dick Beking (1128)           - Steven Vierwinden (855)     1-1
4. Frans de Jonge               - Henk van Zuidland (732)     2-0
5. Willem van Starkenburg (857) - Johan Kuijkhoven (989)      2-0
6. Peter Aartsen                - Reinard v.d. Lagemaat (762) 1-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten