maandag 5 november 2018

DCA speelt ook in Lunteren gelijk

De NS was vrijdag spelbreker door de reis van onze Frans de Jonge te verhinderen met diverse spoorstremmingen. Dat betekende dat uw teamleider alsnog achter het bord moest plaatsnemen en wel tegen de sterke Arno Bos. Een ingewikkelde partij waarin beide spelers er hard invlogen. Laat ik de uitslag nog maar even geheim houden. Door de afwezigheid van Frans viel het tactisch plan een beetje in duigen. Op de parkeerplaats van het denksportcentrum dus nog even aangepast. U kent dat wel, kladje papier, net doen of je democratisch overleg voert en dan uiteindelijk de opstelling maken die je als ongekozen teamleider het liefst ziet. Vervolgens stap je dan over in de auto van de voorzitter die als chauffeur zijn nut mag bewijzen. Harald zegt nog netjes dat mijn binnenlicht nog brandt, maar een ieder die mij kent weet dat ik aanwijzingen zelden serieus neem. 

Via donkere paden kwamen we uit bij Hans van Hal die we keurig een plek op de achterbank gaven. Nu houd ik de uitslag niet geheim. We kwamen 6-4 achter en alleen de partij van Hans was nog gaande. Wat een bruut, die Hans. Meneer Hans verkeert in bloedvorm en speelde tegen mevrouw Gera Hol. Als teamgenoot schaam ik me niet snel en als tactisch brein der opstelling nog minder. Dit was dus precies de bedoeling. Gera speelde een sterke partij, verdedigde zich zeer taai. En wat doet Hans? Die rost dus dwars door het centrum, bouwt mooie formaties op en de tegenstandster wordt gedwongen tot uiteindelijk kansloos verdedigen. Hiermee is zelfs de 6-6 eindstand bereikt, ja weer gelijk dus.

Wat gebeurde er dan verder nog? Willem van Starkenburg trof het slecht tegen de sterke Arwin Lammers. Dat scheelt iets van 300 ratingpunten in het voordeel van Arwin. Jammer voor Willem, lang goed en rustig verdedigd maar uiteindelijk de stelling toch wel langzaam in de prak geduwd. Geen probleem, door de overkill in rating ontstaan er dan elders in de wedstrijd kansen en zo liep dat ook.

Jan Lammers maakte zijn debuut voor DCA op het 3e bord tegen Chris Versteegen. De opening verliep vrij rustig via klassieke paden. In het middenspel lijkt Jan via een forcing de winst te forceren. Was het waterdicht na de tussenloop? Geen idee. Enkele zetten later is het met een dreiging naar schijfwinst in feite beslist. Een mooi debuut.

In Allard van Tongeren hebben we een ervaren speler met hier en daar wat bijzondere positionele opvattingen. Dat wil zeggen: Allard speelt niet altijd de sterkste zet maar wel de meest kansrijke. Of moet ik zeggen de meest boeiende? Als Allard de opening overleeft, gaan er zeker kansen ontstaan. Vandaag op bord 6 tegen Johan Top lukt dat uitstekend. Allard neemt een hekstelling in, later ook nog een voorpost en lang gaat het gelijk op. Toch kan Top het hek openen, pakt centrale velden en weet de tactische zetjes van Allard te ontwijken. Helaas komt Allard niet meer toe aan zijn specialiteit, troebele dunne standjes. 

Dan hebben we nog Dick Beking. Aardige jongen hoor, die Dick, maar voor winstpartijen is hij vaak net niet scherp genoeg. De teamleider heeft dus vooraf maar eens wat teksten van Louis van G. toegepast. Wat is het Dick, zijn ze in Lunteren nu zo sterk of ben jij...? Die vraag werd natuurlijk niet beantwoord. Toen ik na een tijdje de borden eens bekeek zag ik hoe Dick tegen de sterke Robbert Westerink zat. Dat voelde goed, een type speler zoals Dick zelf maar technisch iets minder. De partij verliep rustig... en hoe Dick het precies deed is mij ontgaan, maar hij brak rustig door en klaarde de klus knap. 

Ons midden blok behaalde dus overtuigend 6 punten. Allard en Willem verloren, maar dat mag ook gezien het verschil in rating. Teamleider Fred is dus duidelijk niet in vorm al speelde Arno Bos het ook wel moedig. Hertog Jan vs. Grolsch werd dus 2-0. Een mooie partij. Mijn linkervleugel leek al een beetje op de hernia van de baas zelf, weinig bewegingsvrijheid dus. Na afloop hoorde ik dat mijn 4-10 wel een soort misdadige zet was, valt best een beetje mee. In het middenspel stuurde ik aan op een offervariant om daarna met het vrije tempo juist de witte vleugel te belemmeren. Het liep anders. Wit vermeed de offervariant, zwart bleef er te lang op speculeren en pakte niet tijdig veld 22 met gewoon gelijkwaardige stand. Erger dan dat is dat ik voor het eerst in mijn leven in gruwelijke tijdnood  kwam en absoluut niet wist wat ik met de stand aan moest. Uiteindelijk terecht verloren.

Weer een gelijkspel, we doen het goed en kunnen telkens voldoende spelers achter het bord krijgen... DCA heeft dus weer een leuk team en ook weer gezellige clubavonden. En de teamleider dus een lege accu na zijn Van Gaal-optreden. Misschien is Dick Beking toch wel verrassend slagvaardig? Volgende wedstrijd thuis tegen Ederveen.

   DES Lunteren 2           - DCA Apeldoorn                6-6
1. Arno Bos (1111)          - Fred van Amersfoort (1042)   2-0
2. Arwin Lammers (1184)     - Willem van Starkenburg (857) 2-0
3. Chris Versteegen (1060)  - Jan Lammers (1173)           0-2
4. Gera Hol (972)           - Hans van Hal (1121)          0-2
5. Robbert Westerink (1125) - Dick Beking (1128)           0-2
6. Johan Top (1120)         - Allard van Tongeren (932)    2-0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten