vrijdag 30 november 2018

De mannen slaan weer toe

De 5-7 overwinning in Harderwijk betekent dat DCA nog in de race is voor promotie naar de Gelderse Hoofdklasse. Echt soepel verliep het niet en eigenlijk voldeed alleen de teamleider aan de verwachtingen: weer een nederlaag. Welke smoes heeft hij nu weer? Het antwoord is even onthutsend als ongeloofwaardig. Hij legt de schuld bij de haptonoom van het team, de meegereisde voorzitter.

De feiten liegen er niet om. 19.03 uur vertrokken met Allard als bestuurder. Hans zag de bui al hangen en nam haastig maar ongevraagd de bijrijdersrol op zich. Wat dan rest is dat het gepeupel op de achterbank wordt gefrommeld. En ook daar gelden weer ongeschreven regels. Daar heb je dan Peter Aartsen, hij zegt weinig maar het is die uitstraling alleen al. Dat kost dus zitruimte. Peter is al bijna 25 jaar ongeslagen. Goed, Peter heeft al die jaren niet gespeeld en kwam dit jaar terug in ons team. Maar toch: status. In het midden zat dan Harald, voorzitter, toeschouwer en nog erger haptonoom en opeiser van zitcomfort. Voor mij was er dan een plekje in een te klein hoekje, niet helemaal hoe je met een strategisch genie zou moeten omgaan. Al snel voelde ik mij een Frank van Putten, de bekende creatie van Koot en Bie. "Ik wil helemaal niet naast Harald zitten, ik wil zitten naast een lekkere del. Maar ik heb geen lekkere del, ik heb alleen mijn vrouw". Het moge duidelijk zijn, onder deze omstandigheden kan ik niet de kwaliteit leveren die dammend Apeldoorn van mij gewend is.

Waarom deze inleiding? Vulling dames en heren, pure opvulling. De partijen zijn mij grotendeels ontgaan. Vooral mijn eigen partij. Ik was druk. Druk met een dramatische partij en wel hierom. Natuurlijk, ik zag dat Allard goed speelde, heel goed. Lichaamstaal, een coach ziet dat. Bord 6 tegen een herintreder. Klassieke stand maar Verloop pakte het beruchte kerkhofveld. Dat veld heeft niet voor niets die naam. Allard won geforceerd een schijf en dat bleek genoeg voor 0-2.

Zelf zat ik op bord 1 tegen Auke Steensma, niet zomaar iemand. Ooit was hij een groot talent en speelde op zijn 19e in het NK. Dat was vroeger en tegenwoordig is hij vooral taai en heeft hij een horloge. Wederom lichaamstaal, psychologie. De opening verliep voor mij nog vrij aardig. Ik probeerde de routinier in een hekstelling te duwen, moeilijk speltype. Om kort te gaan, de stand vervlakte, Steensma had veel aandacht voor zijn uurwerk en wekte de indruk dat remise wel bespreekbaar was. Dammen is concentratie en daar doe ik dit jaar niet aan. Een onnauwkeurige zet bracht mij in de problemen en een kleuterzetje volgde. Tussenstand 2-2.

Peter Aartsen is inderdaad al lang ongeslagen en speelt dit seizoen heel degelijk. Jan Pluim probeerde het wel maar Peter is een slimme speler. Hij loerde op zetjes en Pluim hapte gretig toe. De tegencombinatie van onze man won niet, maar leuk bedacht. Tussenstand 3-3 en onze toppers nog volop in actie.

Frans de Jonge ontpopt zich toch een beetje tot de schrik van de Veluwe. Zijn derde zege alweer. Marjan Foppen werd in een flankpartij onder druk gezet. Niet slecht verdedigd, maar Frans als arbiter van topwedstrijden ziet vaak genoeg hoe het moet en won sterk.

Met een 3-5 tussenstand was de spanning ook verdwenen, want zowel Hans als Jan stonden beter. Toen ik de stand vluchtig bekeek dacht ik dat Jacob de Vries zijn stand te gespitst had om zich om te redden. Jan stond beter, kreeg een kleine doorbraak om zijn oren maar ging een iets beter eindspel in. Niet genoeg voor winst helaas.

Resteert nog de boeiende partij aan bord 2 van Hans tegen Eibert Smit. Hevig gevecht waarbij Hans een soort omsingeling tegen kreeg die hij zelf vaak speelt. Mogelijk zat er meer in, de computer in Berg en Bos zal bij analyse overuren maken. Remise was genoeg en Hans nam geen onnodig risico. Een verdiende 5-7 overwinning.

   DCH Harderwijk 2      - DCA Apeldoorn               5-7
1. Auke Steensma (1146)  - Fred van Amersfoort (1042)  2-0
2. Eibert Smit (970)     - Hans van Hal (1121)         1-1
3. Jakob de Vries (995)  - Jan Lammers (1173)          1-1
4. Marjan Foppen (732)   - Frans de Jonge              0-2
5. Jan Pluim (849)       - Peter Aartsen               1-1
6. Bert Verloop          - Allard van Tongeren (932)   0-2

1 opmerking: