zaterdag 15 december 2018

Simultaan Ton Sijbrands groot succes

Ton Sijbrands trok vrijdagavond tientallen toeschouwers en deelnemers met zijn damsimultaan. Voorzitter Harald van Riessen haalde de grootmeester op uit Muiden en klokslag 19.45 uur werd de eerste zet gespeeld. 24 ervaren clubdammers bonden de strijd aan. Volgens een artikel in De Stentor van journalist Gep Leeflang, zelf lange tijd aandachtig toeschouwer, zou dit een volkomen ongelijke strijd worden. Uiteindelijk werd zijn voorgevoel bewaarheid, maar het verliep allemaal met meer tegenstand dan voorspeld.

DCA-dammer Jan Lammers en Geurt Souman, dammer bij OG Wapenveld, zorgden beiden voor een stunt door nette remises in de wacht te slepen. De overige partijen wist Sijbrands inderdaad te winnen. Daar bleek wel meer tijd voor nodig dan verwacht en iets voor middernacht staakte de laatste speler de strijd. Precies op tijd om Ton een prettige verjaardag te wensen en onder het genot van een drankje aan de nazit te beginnen. 

zaterdag 8 december 2018

Ton Sijbrands geeft simultaan bij DCA

14 december vanaf 19.45 uur zal het een gezellige drukte zijn in ons denksportcentrum. De levende damlegende en oud-wereldkampioen Ton Sijbrands zal het dan opnemen tegen 24 tegenstanders. Dit evenement is tot stand gekomen dankzij Harald van Riessen. DCA is hem daar zeer dankbaar voor, temeer omdat de vereniging zelf geen middelen heeft om dit te bekostigen.


Het fenomeen damsimultaan is sinds jaar en dag een bekend gebeuren in Apeldoorn. Vele roemruchte wereldkampioenen waren al eerder ter plaatse te bewonderen. Wij noemen Ben Springer, Maurice Raichenbach, Piere Ghestem en Piet Roozenburg. Verser in het geheugen liggen nog de simultaans van Jannes van der Wal en Alexei Chizhov.

vrijdag 30 november 2018

De mannen slaan weer toe

De 5-7 overwinning in Harderwijk betekent dat DCA nog in de race is voor promotie naar de Gelderse Hoofdklasse. Echt soepel verliep het niet en eigenlijk voldeed alleen de teamleider aan de verwachtingen: weer een nederlaag. Welke smoes heeft hij nu weer? Het antwoord is even onthutsend als ongeloofwaardig. Hij legt de schuld bij de haptonoom van het team, de meegereisde voorzitter.

dinsdag 20 november 2018

Halve Finale NK toegewezen aan DCA

Dammers met historisch besef kunnen weer  smullen van de damsport in Apeldoorn. Zoals al in het artikel over de simultaan van Ton Sijbrands valt te lezen, het NK dammen en Apeldoorn hebben een innige band. Het doet ons dan ook veel plezier dat een gedeelte van de halve finale door DCA georganiseerd mag worden.

vrijdag 16 november 2018

Ruime zege op taai Ederveen

DCA speelde eindelijk eens een thuiswedstrijd en dat betekende een goed gevulde zaal. Voor de onderlinge werden ook nog vier wedstrijden gespeeld. Onze schakende dammer Ed was aanwezig als fotograaf, topdammer Alexander Presman  als toeschouwer en voorzitter Harald veilig verstopt in een file op de A1. Kortom, deze avond kon nooit fout gaan.

maandag 5 november 2018

DCA speelt ook in Lunteren gelijk

De NS was vrijdag spelbreker door de reis van onze Frans de Jonge te verhinderen met diverse spoorstremmingen. Dat betekende dat uw teamleider alsnog achter het bord moest plaatsnemen en wel tegen de sterke Arno Bos. Een ingewikkelde partij waarin beide spelers er hard invlogen. Laat ik de uitslag nog maar even geheim houden. Door de afwezigheid van Frans viel het tactisch plan een beetje in duigen. Op de parkeerplaats van het denksportcentrum dus nog even aangepast. U kent dat wel, kladje papier, net doen of je democratisch overleg voert en dan uiteindelijk de opstelling maken die je als ongekozen teamleider het liefst ziet. Vervolgens stap je dan over in de auto van de voorzitter die als chauffeur zijn nut mag bewijzen. Harald zegt nog netjes dat mijn binnenlicht nog brandt, maar een ieder die mij kent weet dat ik aanwijzingen zelden serieus neem. 

vrijdag 19 oktober 2018

DCA maakt opnieuw solide indruk

Na in de 1e ronde een terecht gelijkspel tegen PDC Putten, werd deze week ook het sterke BDSV Barneveld op 6-6 gehouden. Daar zouden de Apeldoorners vooraf voor getekend hebben. Achteraf had er meer ingezeten.

Albert Borreman maakte zijn debuut voor DCA. Hij trof aan bord 1 topspeler Mathias de Kruijff. Albert toonde geen angst en speelde in dienst van het team. Hij koos voor scherp spel. Albert nam met de bezetting van het kerkhof veld wel erg veel hooi op de vork. Een lichte combinatie bracht de 2-0 op het bord.

donderdag 11 oktober 2018

Noord en Zuid

Wat een mooi samengaan van Apeldoorn Noord en Apeldoorn Zuid. Er zijn meer spelers en de gezelligheid neemt toe. Het gaat niet alleen om moeilijke analyses. Er is voor elk wat wils. Een avondje uit en voor sommigen die het serieuzer beoefenen kan dit nu ook in Apeldoorn zelf. Ieder kwartaal komen er weer nieuwe leden bij. De sfeer is gemoedelijk en nieuwe leden kunnen gemakkelijk instappen omdat de verschillen tussen de dammers niet heel groot zijn. Kortom, een mooie win-win situatie van het samen optrekken van Noord en Zuid.

dinsdag 9 oktober 2018

Oefenwedstrijden in Huissen

Na een jaar afwezigheid trok ons viertal richting Huissen voor een oefentoernooi. Een verslag van die dag volgt. Dat het een boeiende dag was met een knappe plek in de middenmoot kunnen we wel vast verklappen. Belangrijker was de terugkeer in het hol van de leeuw. Apeldoorn damt weer.

Historie

dinsdag 11 september 2018

Nationale Jeugddamdag in Apeldoorn

Op 6 oktober organiseert Damclub Apeldoorn de Nationale Jeugddamdag, een jaarlijks terugkerend dam-evenement waarbij jeugdspelers uit alle provincies elkaar in diverse categorie├źn bestrijden. Er wordt in drie leeftijdsgroepen gespeeld: welpen (t/m 10 jaar), pupillen (t/m 13 jaar) en een gecombineerde groep van aspiranten en junioren (t/m 19 jaar). De kampioenen van vorig jaar waren: welpen Drenthe, pupillen en aspiranten/junioren Gelderland.

Belangstellenden zijn van harte welkom in het Denksportcentrum Noord, Sleutelbloemstraat 22A, 7322 AG Apeldoorn. De damdag start om 11.00 uur, de sluiting is om 16.00 uur gepland. De entree is gratis.

vrijdag 7 september 2018

Bondscompetitie

DCA nam in 2017 na een heuse thriller om de landstitel tegen Huissen afscheid van dammen op topsport niveau. Iets meer dan een jaar later pakken we de schijven weer op en starten we met een zestal in de 1e klasse District Noord. Dat zijn vele stapjes terug, maar het blijft voor iedereen een leuke uitdaging.

dinsdag 28 augustus 2018

Dammen in Apeldoorn


In samenwerking met Damclub Apeldoorn Zuid wordt elke donderdagavond van 19.30 tot 23.00 uur een onderlinge competitie gespeeld in Denksportcentrum Noord aan de Sleutelbloemstraat 22A, Apeldoorn.

Informatie aanvragen en/of aanmelden via e-mail