vrijdag 9 augustus 2019

Provinciale competitie

Vorig seizoen was voor DCA succesvol met een mooie tweede plaats in de 1e klasse Noord van de Provinciale Clubcompetitie van de Gelderse Dambond. Ook dit seizoen (2019-2020) zal DCA weer met één team deelnemen aan die competitie. Het zou mooi zijn als we het resultaat van het afgelopen seizoen kunnen evenaren of zelfs verbeteren.

De opzet voor dit seizoen is als volgt:

Er doen acht teams mee in deze klasse. Na zeven rondes zullen de nummers 1 t/m 4 en de nummers 5 t/m 8 nogmaals tegen elkaar spelen. Dit alles gebaseerd op de stand na zeven rondes. Dus totaal worden er tien rondes gespeeld.

Er zal gespeeld worden met 6-tallen.

Teamleider: Fred van Amersfoort, 06 - 4063 0726

zaterdag 22 juni 2019

Jeugd HDC Hoogeveen winnaar NK Sneldammen voor Jeugdteams

Zaterdag werd in Apeldoorn fel gestreden door dertien viertallen om de nationale titel sneldammen. De talenten van HDC Hoogeveen werden kampioen, SNA Heerhugowaard tweede en ook was er een podiumplek voor Het Noorden uit Groningen.

Voor DCA weer een mooi evenement en voor de jonge dammers en damsters een leuke dag. Bijzonder was een experiment van dampromotor Marcel Kosters uit Haarlem. Met een live-uitzending werd razendsnel een stream op YouTube uitgezonden en van beknopte analyse voorzien. Een techniek die de damsport aantrekkelijker en dynamischer zal maken.

Rond 16.30 uur werden de prijzen uitgereikt door beoogd KNDB-bestuurslid jeugdzaken, Manuele Flüggen.

Achter de schermen was er ook nog nieuws. DCA maakte bekend op 20 november een damtoernooi voor Apeldoornse scholen te organiseren.

maandag 17 juni 2019

Frans de Jonge pakt de titel

DCA heeft na de herstart van de vereniging een nieuwe kampioen. Afgelopen donderdag had Frans aan remise genoeg. Na 64 zetten werd de vrede getekend. De dammers hadden een jaar lang onderling gestreden en vier spelers plaatsten zich voor de play-off. Frans, gefeliciteerd!

Donderdag werd er ook een simultaan gegeven door Hans van Hal. Vier dammers wisten een punt te veroveren. Er vielen zeven slachtoffers te betreuren. De komende weken spelen we met de liefhebbers nog een aantal oefenpartijen. Ook niet-leden hebben dan gratis toegang.

Zaterdag 22 juni houden we het NK sneldammen voor jeugdteams en 29 juni 7 september komen de beste schooldammers van Nederland naar onze zaal. 

zaterdag 8 juni 2019

Dammers DCA matig in Deventer

Onze Portugees en uw schrijver waren deze week deelnemer  in de Ereklasse van het 31e Pinkstertoernooi in Deventer. Beide dammers behaalden een -1 score, niet iets om heel trots op te zijn. Heel slecht was dat natuurlijk ook weer niet, maar toch.

Hans van Hal kreeg in de 1e ronde verrassend slaag van Harry Vos uit Hengelo terwijl Fred van Amersfoort in een gelijkwaardige stand blunderde tegen  teamleider Ab Steenbergen van onze partnerclub TDT Salland.

Donderdag stond de moeder aller veldslagen op het programma. Hans kwam gewonnen te staan, nam een foute ruil en Fred won na lang ploeteren een schijf. Slordig verder spelen maakte dat het toch nog remise werd.

 In de avond moest er in Apeldoorn nog een ronde gespeeld worden om onze clubtitel. Ton Schreuders had de remise tegen Frans de Jonge voor het grijpen. Hij greep mis en was zeer teleurgesteld. Peter Aartsen kwam tegen ondergetekende met voordeel uit de opening en dat was verrassend. Uiteraard wilde Fred winnen om in de laatste ronde volgende week de titel te behalen. En er werd gewonnen. Door Peter Aartsen dus. Daarmee behoudt hij een kleine kans op het kampioenschap.

Volgende week de thriller tussen Frans de Jonge en Fred van Amersfoort waarbij laatstgenoemde alleen iets heeft aan een overwinning. In dat geval is de strijd weer open. Bij ieder ander resultaat is Frans kampioen. Volgens de geruchten gaat deze partij een gevecht op leven en dood worden. Dit terwijl Hans gaat proberen de overige leden in een simultaan van het bord te rossen. Bij de vorige simultaan lukte het iemand  om de club met 17-3 te verslaan, de vraag is of Hans dit tijdelijke record  overneemt. 

Dan terug naar Deventer. Een sprongetje naar de laatste ronde. Hans van Hal kon het toernooi nog winnen en moest dan winnen van Johan Haijtink, nam veel risico en werd zelfs ingeblikt. Fred speelde de laatste ronde tegen Harry Vos, een bizar scherp duel. Fred miste een winnende combinatie, gaf zelfs een verliezende baggerzet af, kwam vervolgens weer huizenhoog gewonnen te staan en verknoeide op onnavolgbare wijze het eindspel. Remise.

donderdag 23 mei 2019

Damclub Apeldoorn grossiert in bestuurlijke functies

Afgelopen maand hebben (bestuurs)leden van onze damclub bestuurlijke functies op diverse niveaus verkregen.

Allereerst zijn Fred van Amersfoort en Frans de Jonge door de leden van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) gekozen voor drie jaar in de Bondsraad. De Bondsraad is het hoogste beleidsbepalende en toezichthoudende orgaan binnen de Nederlandse damsport. Een soort Tweede Kamer, maar dan binnen de damsport. Frans is aan zijn vierde en daarmee laatste termijn bezig. Fred gaat hier zijn bestuurlijke ervaring voor de eerste maal inbrengen.

Ook in de Gelderse Dambond (GDB) roerden diverse Apeldoorners zich weer. Michel van Proosdij is aangesteld in de Kascontrole Commissie van de GDB. Ook hier is Fred van Amersfoort actief als lid van een werkgroep die zich met een verandering van de competitie gaat bezighouden. Wederom Frans de Jonge is secretaris van de GDB geworden. Eind vorig jaar was hij tevens al voorzitter van het Haags Damcomité geworden: een drietal samenwerkende damverenigingen in Den Haag (DC Den Haag, De Hofstaddammers en DC Scheveningen).

Voor Denksportcentrum Noord en DCA zijn dit goede ontwikkelingen, die ons verder kunnen helpen het denksportcentrum en de damclub verder op de kaart te zetten.

woensdag 1 mei 2019

DCA gaat weer landelijk spelen

De dammers van DCA keren terug in de landelijke KNDB op zaterdag. Iets dat na het net mislopen van de landstitel een paar jaar geleden nooit meer mogelijk leek. De Apeldoorners gaan nu aan de slag in de 2e klasse KNDB.

Een zeer bescheiden doorstart overigens en al te schokkend nieuws is het ook weer niet. DCA zal een combinatieteam gaan vormen met TDT Salland en minimaal vier spelers leveren. Waarom Salland? Hans en Fred speelden afgelopen seizoen al daar. Doel was om komend seizoen met DCA weer zelfstandig een team op de been te brengen. Dat was echter net te kort dag, als we het gaan doen willen we het goed doen.

Diverse dammers van DCA spelen al landelijk bij teams in de regio en vaak ook nog in de hoogste klasse of daar net onder. Het is logisch dat zij met hun terugkeer nog even afwachten. Wij gaan daar niet op wachten en hebben onderhandeld met Salland.

Moeizame gesprekken overigens, dat dan weer wel. Het goede nieuws is: het gaat door. Dick Beking, Fred van Amersfoort, Hans van Hal en Marco Veneboer, samen met een ruime keuze aan Apeldoornse vervangers, gaan de clubkleuren verdedigen. Wij hopen zo de basis te leggen om het seizoen daarna weer met een totaal Apeldoorns team aan de slag te gaan. 

DCA zal ook met een team in Gelderland blijven uitkomen zoals afgelopen seizoen ook al het geval was.

zondag 21 april 2019

Eindsprint

Afgelopen zaterdag stonden diverse vrijwilligers van DCA weer klaar om de Gelderse Dambond te ondersteunen bij de organisatie van het Gelders Kampioenschap sneldammen.

Drie DCA dammers stonden op de deelnemerslijst en schoven de schijven over het bord als razende gekken. In groep A kwam Dick Beking snelheid en scherpte tekort. De Gelderse topspelers kenden weinig medelijden en Dick moest genoegen nemen met een lage eindklassering.

In de B-groep startte Fred van Amersfoort matig met een remise en een onnodige nederlaag tegen Van Ginkel. Vlak voor de pauze werd de weg omhoog gevonden, even later weer tenietgedaan door de latere kampioen Bert Foppen. Een podiumplek en plaatsing voor het NK leek nu ver weg. Na de pauze liep het wel zeer voortvarend en de eindsprint met drie strakke overwinningen leverde toch nog een derde plek en plaatsing op.

In groep C eindigde Peter Aartsen keurig in de middenmoot. Avondmens Peter was bij daglicht al snel een paar punten armer maar herstelde zich knap.

donderdag 18 april 2019

Apeldoorns damnieuws

DCA heeft nu al een mooi seizoen achter de rug maar we gaan nog even door. De onderlinge loopt naar de eindfase en de titelstrijd is nog niet beslist.

Vanavond zal er een simultaan gehouden worden. Dat de deelnemers goede kans op een winstpartij hebben is het best bewaarde geheim van de clubavond. Een niet nader bij naam te noemen dammer uit Beemte Broekland denkt daar anders over. Ook niet-leden zijn welkom.

Vooraf gaan we kort overleggen over de nieuwe opzet van de onderlinge competitie vanaf volgend seizoen.

Ten slotte gaan we spijkers met koppen slaan of DCA volgend seizoen weer op landelijk niveau gaat spelen. Er zijn gesprekken gaande met TDT Salland om met twee combinatieteams in te schrijven. Volgende week dinsdag worden de gesprekken afgerond en weten we meer.

Op 22 en 29 juni krijgen we nog twee KNDB-evenementen in huis, maar daarover later meer.

Zaterdag sneldammen om Gelderse titels

Komende zaterdag (20 april) komen ongeveer 80 dammers in diverse klassen strijden om het Kampioenschap van Gelderland. De organisatie is in samenwerking met de Gelderse Dambond. Aanvang 10 uur. Tempo is 5 minuten plus 5 seconden bonus per zet.

Damclub Apeldoorn vaardigt drie spelers af. Dick Beking staat in Groep A voor de schier onmogelijke opgave zich te meten met diverse topspelers. Een plek bij de beste vier om plaatsing naar het NK af te dwingen lijkt te hoog gegrepen.

In Groep B zal Fred van Amersfoort een poging wagen het podium te halen. Niet geheel onmogelijk, al zal het betrokken zijn bij de organisatie de concentratie niet ten goede komen.

Peter Aartsen speelt namens DCA in groep C en lijkt kanshebber voor de hoogste plekken. Onze Frans de Jonge zal als arbiter optreden.

zondag 31 maart 2019

Nieuwe opzet onderlinge competitie 2019-2020?

Een aantal mensen heb ik gepolst over het vormen van twee teams:
 • het 1e team bestaat uit tien spelers, het 2e team uit acht spelers.
 • de eindstand van 6-06-2019 bepaalt wie er in het 1e team of in het 2e team speelt.
 • het 1e team speelt maximaal vier keer tegen elkaar max. 36 partijen.
 • het 2e team speelt maximaal vijf keer tegen elkaar max. 35 partijen.
 • degradatie-promotiewedstrijd voor de nummer 10 van het 1e team tegen de nummer 1 van het 2e team.
 • degradatie-promotiewedstrijd voor de nummer 9 van het 1e team tegen de nummer 2 van het 2e team.
 • ook is het mogelijk om als je liever in het 2e team blijft spelen om daarin te blijven spelen.

Dit willen we in stemming brengen, eventueel met andere ideeën of aanpassingen, op 18 april voor het simultaandammen met Fred.

Jan Roseboom, teamleider.

maandag 11 februari 2019

DCA had drukke succesvolle week

De dammers van DCA hebben de drukste week sinds jaren achter de rug. Eerst waren diverse spelers actief bij hun landelijke verenigingen. Vervolgens werden op dinsdag damcertificaten uitgereikt aan 15 jeugddammers van de BSO 't Schrijvertje. Hans en Fred hadden daar gedurende enkele weken proeflessen gegeven. Op donderdag was de druk bezette avond van de onderlinge competitie. Op vrijdag tekende DCA voor de organisatie van de gezamenlijke eindronde van district Noord. Met als toetje op zaterdag de Halve Finale NK in ons clubgebouw. 

Sportieve hoogtepunt voor DCA werd de vrijdag met weer een overwinning, 7-5 tegen Renkum. Dit levert een tweede plaats op in de eindstand. Het sterke Barneveld werd kampioen. Hoe verliep de laatste ronde tegen Renkum?

DCA had voor het eerst dit seizoen personele problemen en moest opzoek naar een invaller. Routinier Hans Luchies had aan een telefoontje genoeg. "Met wie? Ja met mij dus. De man met de mooie ogen? Ja die. Je moet dammen vanavond. Ja ik kom". Dat was dus geregeld en nu was het zaak de beste opstelling te zoeken. Renkum lijkt bij een opstelling lootjes in een beslagkom te mikken en dan even flink te roeren. Willekeur, wanorde. Of toch niet? Zat er toch een systeem in?

Sterkste speler van Renkum is Harry Doomernik. Vorig jaar was Harry te sterk voor mij geweest en ik gokte erop dat hij mij weer zou willen treffen. Dus zat ik niet waar hij dacht dat ik zou zitten. Het werd nu een duel op bord 2 tegen Hans van Hal. Hans is in topvorm. In vervlogen tijden speelde Hans remise tegen spelers als Roozenburg om vervolgens 20 jaar niet te dammen. Dit jaar hebben we van onze Van Hal een monster gemaakt. Vele overwinningen, jeugdtrainer, arbiter, organisator. Helaas ging dit toch mis. Harry speelde zijn geliefde opening en Hans trok niet op tijd aan de noodrem. De spelpatronen in dit halve klassiek zijn lastig. Een lange termijn doorbraak betekende winst voor handige Harry. 

Geen probleem, Renkum had op bord 6 een bekende Rolling Stone opgesteld. Of een soort naamgenoot die undercover wilde blijven. Wij hadden hem wel door natuurlijk. Deze Eddie Weijman zat tegen onze lokale musicus Peter Aartsen, deskundig drankorgel beoefenaar. En ja hoor, de schijven rolden onze kant op. Peter veroverde een te wilde voorpost en rondde af met een kleine combinatie. 

Hiermee wisten we allen hoe deze avond zou gaan eindigen. We zouden aan 6-6 genoeg hebben voor een tweede plaats. Dick Beking op bord 3 stond al iets makkelijker tegen Wim van den Berg. Dat telden we voor minimaal remise en dat werd het ook. Het maakt niet uit tegen wie Dick speelt. Op zaterdag had hij remise in handen tegen wereldtopper Ivanov, dat verloor hij helaas nog. Of Dick nu met wit speelt tegen een goudvis of een cavia, tegen wie dan ook, we weten de uitslag. 

Op bord 1 zat ik tegen een oude bekende, Edwin Loozen. In de jonge jaren toen we nog knappe jongens waren, speelden we vaker tegen elkaar, meestal remise. Ik kwam goed uit de opening, volgens het matchboek Sijbrands-Andreiko zeer kansrijk. Iedere keer als ik die opening speel denk ik, o ja dat had ik nog even moeten bekijken. De stand vervlakte, ik compliceerde de stand en had tijd over voor een rondje langs de borden. Loozen nam veel tijd. Inmiddels stond Frans de Jonge al weer erg goed tegen Jos van Deelen. 

Wat nu te doen? Op winst spelen en risico nemen of vooral buiten het bord eens goed rekenen. Beking, ok dat wordt een punt. Frans minimaal een punt en misschien wel meer. Dan hebben we alleen Hans Luchies nog op bord 5 tegen Henk Gerritsen... Een complexe maar dunne stand met veel ruilformaties en voordeel op de klok.

Kortom, de kansen waren overal voor DCA tenzij ik tegen Loozen zou verliezen. De rest is timing. Een 2-2 tussenstand was een goed moment om een remise-afwikkeling open te zetten. Loozen volgde die variant en hoppa 3-3.
De rest verliep zoals reeds boven beschreven. Frans won weer erg handig, onze specialist in eindspelen. 7-5 zege na een mooi seizoen.

   DCA Apeldoorn       - VRD Renkum       7-5
1. Fred van Amersfoort (1042) - Edwin Loozen (1067)   1-1
2. Hans van Hal (1121)    - Harry Doomernik (1117) 0-2
3. Dick Beking (1128)     - Wim van den Berg (1048) 1-1
4. Frans de Jonge       - Jos van Deelen (991)  2-0
5. Hans Luchies (933)     - Henk Gerritsen (966)  1-1
6. Peter Aartsen       - Eddy Weijman (740)   2-0
vrijdag 25 januari 2019

Dammers creatief met hout tegen DES

De zeges worden groter, het vertrouwen neemt toe. Een 8-4 zege op het sterke DES Lunteren. DCA blijft dus ongeslagen en behoudt kleine kans op promotie.  Donderdag was het vooral een college houtbewerking. Diverse gereedschappen werden gebruikt. Op bord 1 had Allard tegen de sterke Coen Bommel een opdracht. Iedere schijf die zou bewegen moest volgens de teamleider met de motorzaag geramd worden.

Opdrachten, daar luistert Allard nooit naar. Als coach blijf je in de buurt, je wilt toch ingrijpen waar nodig. Dan haal je even koffie en denk je, de benzinedampen zullen nu  wel in de zaal hangen. De motor zal wel ronken. Maar nee, Allard ruilt niets, zit binnen een paar zetten in een zware opsluiting en priegelt leuke vormen met een figuurzaag. Bommel verzint uiteraard een list. Hij offert een schijf in ruil voor meervoudige dreigingen. Het tegenoffer van Allard is correct, licht voordelig. Vervolgens speelt de deelnemer van de Halve Finale NK nog op een andere combi en boem, helaas was die wel raak. Dat was een spannende, maar iets te korte partij: 0-2

Geen nood, Bommel mag dan wel winnen, dat gaat de sterke Gerrit Stunnenberg vandaag niet lukken. Ok, de Bennekommer investeerde veel tijd in de opening. Zijn aanval was niet krachtig, uw wisselvallige teamleider omsingelde er rustig op los. Een heel jaar slecht spelen, afgelopen zaterdag plots beste partij in jaren. Tegen de DES-speler heb ik geen poging ondernomen. De overige borden stonden inmiddels meer dan goed. De vijandelijke aanval mislukte, mijn zwarte schijven stonden actief en de tegenstander had nog vier minuten. Misschien te vroeg remise gegeven.

Een 1-3 achterstand met een team vol creatieve klussers  is geen enkel probleem. Het overschot aan rating aan de hoogste borden zou het team van Jaap Heij onderin juist tekort gaan komen. Zo nam full prof Hans van Hal tegen Annemieke Stunnenberg al snel een ketting in gebruik. Nu was het geduldig de wortels uitgraven en wachten welke kant het hout zou vallen. Na het vallen van de eerste schijf werd er ook op rechts even flink uitgedund. De lichte compensatie verviel daarmee en zonder extra gereedschap werd het 3-3.

Frans de Jonge op bord 6 is meer van de subtiele inspanning. Tegen Wim Schaafsma eerst maar eens afwachten. De ruwe randen wat bijschaven en eens kijken wat wit gaat doen. Dat bleek uiteindelijk niet heel sterk. De randruil  waarmee wit klassiek verbreekt werkt averechts, het wordt alsnog klassiek met voor Frans hele mooie sterk geplaatste zwarte houtjes. Beide vleugels werden behendig vastgelegd. Het oogt allemaal eenvoudig, in werkelijkheid weet Frans precies wat hij doet.

Dick Beking deed tegen Jaap Heij gewoon zijn bekende ding: kleine voordeeltjes pakken. Tegen het einde van de avond waren er zoveel splinters en noesten bij Heij dat de wankele steiger van wit op omvallen stond. Dick keek nog eens goed naar de zwaar mishandelde vijandelijke troepen. Lichte tijdnood en smeulend hout dus. Heij kon nog wat plaagfakkels gooien en met lichte zetjes plagen. Dick wilde met het oog op de tussenstand geen risico. 6-4.

Lammers van ons tegen hun Lamers scheelt een letter en nog wat dingen. Onze Jan pakte al snel voordeel en kreeg in een latere klassieke stand enorm voordeel. Lamers keek verschrikt, een beetje zoals opgejaagde konijnen wel eens in een koplamp gluren. Toch nog een doorbraak? Toch nog een kansje? Verliezen van Jan is een kwestie van geduldig lijden. Je staat als tegenstander al minder, krijgt nog een doorbraak maar de splinters en achtergebleven houtjes gaan steeds harder zweren. Uiteindelijk ging Lamers houtloos ten onder.

Een verdiende 8-4 zege.


dinsdag 15 januari 2019

"Waldorf en Statler" bezochten damschool

Toch weer een historisch momentje afgelopen maandag aan de Gentiaanstraat, vrijwel om de hoek van ons denksportcentrum. Een lang gekoesterde wens, het geven van damlessen op scholen, is voorzichtig van start gegaan. Waarom voorzichtig? Omdat we weer even moeten wennen...

Voor mijzelf was het iets van 35 jaar geleden dat ik damlessen op scholen gaf. Een opvolger was er destijds niet. Een  rentree dan maar. Uiteraard werd Hans ook opgetrommeld en zo werden we ontvangen op school 't Schrijvertje.

Na een leuke ontvangst, de vrouw van ons lid Albert weet hoe met dammers om te gaan, gaven we een korte damles. We zijn gestart met de uitleg van de spelregels. Daarna konden de kinderen de DamZ-set in ontvangst nemen en leerden zij de eerste damtrucs.

Het uurtje verliep snel en er volgen nu nog twee proeflessen. Wij hopen dat de nieuwe dammertjes ons mooie spel nog verder willen ontdekken.

maandag 14 januari 2019

Halve Finale NK bij DCA

Afgelopen zaterdag was mooie dag voor DCA. 16 topdammers kwamen bijeen voor de 1e en 2e ronde van de halve finale van het Nederlands Kampioenschap. Aan een inhoudelijke bespiegeling van de partijen gaan wij ons niet branden, dat kunnen de spelers veel beter dan wij. En anders is er altijd nog toernooibase waar de partijen flink geanalyseerd worden.


Apeldoorn heeft een lange traditie rondom het NK. Vele malen werd dit kampioenschap in  onze stad georganiseerd. Topdammen en DCA was tot voor kort een prima combinatie, zo speelde het 1e tiental diverse seizoenen in de nationale top van wat wellicht de sterkste competitie ter wereld genoemd mag worden.

Het is de vaste bezoeker van onze site inmiddels wel bekend, de plaatselijke damclub raakte de sponsoring kwijt en de damborden verdwenen zelfs even in de opbergkast. Dat werd door de inzet Denksportcentrum Noord weer snel ongedaan gemaakt. Inmiddels staat er weer een leuke en actieve damclub met het lef om evenementen te organiseren.

DCA damt inmiddels zelf weer op bescheiden niveau met een team in de bondswedstrijden. Met de ambitie om ook weer op zaterdagen op een wat hoger niveau aan de weg te timmeren. Maar bovenal willen we laten zien dat dammen een leuke sport is en dat we ook graag gastheer zijn voor andere dammers.

Als kleinere club hebben we het geluk dat we prima support krijgen van het denksportcentrum en onze schaakvrienden. Zo hield de voorzitter van de schakers het welkomstwoord, konden we de digitale klokken gebruiken en hebben we dankzij een schaker onlangs nog de simultaan met Ton Sijbrands georganiseerd. Zaterdag was de catering ook prima op orde en denken we dat alles prettig is verlopen. Zo ontvingen we positieve reacties over de ruime speelzaal.


Een extra woord van dank zijn we verschuldigd aan ons lid Hans van Hal, die zorgde voor de digitale invoer van de zetten. Dammers uit het hele land konden de partijen zo vrijwel live bewonderen. Ondanks deze service kwamen er ook nog gewoon toeschouwers naar de zaal.

Samengevat, een mooie dag en op 26 januari ronde 3 en 4 ook weer in Apeldoorn.

foto's op Google | stand en partijen


vrijdag 11 januari 2019

Weer zege DCA


De wedstrijd thuis tegen De Kroonschijf uit Ede heeft een keurige 7-5 overwinning opgeleverd. Speciale dank gaat uit naar Allard, die honderden kilometers aflegde om een partij te dammen. En hoe! De goochelaar uit Vaassen toverde een dure dam op het bord. Met listig spel voerde hij de druk op. Het eindspel was mooi.