vrijdag 20 december 2019

Kerst sneldamtoernooi 2019

Op 19 december organiseerde damclub Apeldoorn een sneldamtoernooi voor de leden. De opkomst was groot en de damstenen waren 'geslepen'. Er werden acht ronden Zwitsers gespeeld van 5 min. + 5 sec. Dit leverde op veel borden mooie/leuke standen op met ook veel spektakel en slagwerk her en der.

Michel had leuke prijzen verzorgd en hij regelde ook nog het nodige 'snackwerk' tussen de partijen door. Na een kleine twee uur dammen waren de kruitdampen opgetrokken. De standen werd opgemaakt en de prijzen werden verdeeld. Winnaar in de A-groep en overall winnaar Marco mocht als eerste zijn keuze maken. De tweede en derde prijs in deze groep gingen naar Allard en Hans van H.

In de B-groep wist Michel beslag te leggen op de 1e plaats. Cees en Gino werden tweede en derde in deze groep.
Al met al een gezellige avond als afsluiter voor 2019.

Hieronder het totaal overzicht:
dinsdag 17 december 2019

DCA dendert door met overwinning in Ede

Een 5-7 zege op De Kroonschijf uit Ede brengt DCA voorlopig op koers richting de nacompetitie. Mogelijk is in de laatste ronde zelfs een gelijkspel tegen Renkum voldoende voor plaatsing.

In Ede verliep het aanvankelijk zeer voorspoedig. Onze vliegende dominee Jan Lamers sloeg zonder genade toe met lichte combinatie in de opening. Tegenstander Frans Elbertsen staakte een uur later de ongelijke strijd. Allard van Tongeren vlocht diverse slagzetten in de stand en had ook snel beet. Hier was Arnold van Harn het slachtoffer.

Peter Aartsen heeft een wat moeizaam seizoen. Verbaal blijft hij ijzersterk. Op de momenten dat de stand spannend wordt weet Peter er een mooi verhaal bij te vertellen. Een misleidend verhaal uiteraard. Vervolgens slaat hij toe. Rob Vogelezang kreeg tweemaal zetjes om de oren en zo werd het 0-6. Op de overige borden waren de stellingen moeizamer. Albert Borreman kon zijn verdediging op de lange vleugel niet tijdig dichten en werd uiteindelijk geklopt door Erwin Jochemsen.

Onze topper Hans van Hal liet zich vervolgens lelijk foppen door Florian Hoeve. Een vervelend offer bleek beslissend. Er moest dus nog een punt gesprokkeld worden. Fred van Amersfoort was  bewust in een hekstelling gaan staan om spanningen op het bord te krijgen. De ervaren Evert Jochemsen had veel tijd nodig. Fred deed een wat optimistische winstpoging met een uitval naar veld 23. Jochemsen counterde en kwam er redelijk uit. Nu een punt genoeg was voor de zege, wikkelde Fred af naar een eindspel dat voldoende houdbaar was.

Een nuttige 5-7 overwinning.

zondag 15 december 2019

DCA boekt tweede zege op rij

Donderdag werd Harderwijk met 5-7 verslagen. De tweede zege op rij na een moeizame seizoensstart. Eerder werd Ederveen al verslagen. DCA blijft in de race voor een plek bij de beste vier ploegen.

Een snelle overwinning van Willem van Starkenburg na een mooie damzet tegen Bert Verloop bracht ons op voorsprong. Willem is nu onze topscorer. 
Onze dammende KNDB voorzitter Frans de Jonge speelde een prachtige partij tegen de moedige Bennie Dijkgraaf. Wit opende 35-30, accepteerde een opsluiting en belandde in een stelling met veel complicaties. Frans maakte daar goed gebruik van en combineerde ons team naar 0-4. 

Op de andere borden was genoeg te beleven. Fred van Amersfoort speelde met zwart een abstracte opening tegen Jakob de Vries. Het evenwicht werd lang niet verbroken. In het late middenspel dreigde er plots van alles. En ja hoor, weer tijdnood en op het beslissende moment niet koelbloedig genoeg. Rond de 50e zet is de stand van De Vries volledig verloren maar ontsnapt wonderbaarlijk met een remise. 

Dat DCA nu zou gaan winnen was vrij zeker. Albert Borreman stond wel een schijf achter tegen Jan van der Po.l De flankaanval bood redelijk compensatie. Hans Luchies stond zeer soldie en wellicht zelfs beter dan de ongeslagen Eibert Smit. Hans van Hal stond zo goed als gewonnen tegen Bert Foppen.

Korte tijd later stortte de gezonde stand van Hans Luchies in als een kaartenhuis.. Eibert Smit boekte daarmee zijn vijfde overwinning dit seizoen. Onze teamleider Albert is bezig aan een sterk seizoen en pakte alsnog zijn felbegeerde punt.

Alle ogen waren nu gericht op Hans van Hal. Tegenstander Foppen  wilde eigenlijk al opgeven. Hans kon simpel een ruiltje terugnemen en dan was het over en uit. Helaas zag hij dit niet en werd het alsnog een puntendeling. Eindstand 5-7.

Maandagavond uit naar Ede.

donderdag 21 november 2019

Schooldamkampioenschap in Apeldoorn groot succes

20 november hebben 25 schooldammertjes gestreden om het kampioenschap van Apeldoorn. Totaal zijn er zes ronden zwitsers gespeeld en nadat alle "pepernootkruitdampen" waren opgetrokken, bleef Samuël Hilberink als overall-kampioen over.

De 25 deelnemers hadden geen drempelvrees en gingen er iedere partij vol in. Zo waren we een aantal keer getuige van een echte vastloopstand, waarbij de dammer die dan aan zet was tot de ontdekking kwam dat de partij verloren was. Grote slagenwisselingen, vergeten slagen, standen die zomaar van winst naar verlies gingen. Kortom, het was leuk om te zien dat er enthousiast en vooral met veel plezier werd gedamd.

De wedstrijdcommissie (Michel, Fred, Albert en Hans) was druk met de verwerking van de uitslagen en na iedere ronde waren er aantal partijen te beoordelen om tot een uitslag te komen. Er waren diverse ouders die hun kind kwamen aanmoedigen en die zelf ook een potje gingen dammen. Zelfs scout Jan kwam nog even kijken of hij talenten kon ontdekken.

Het was een zeer geslaagde middag met de volgende prijswinnaars, die allemaal een mooie beker hebben ontvangen:
Eindstand groep 5/6:
1. Samuël Hilberink
2. Noë Dastani
3. Thijmen Koppejan

Eindstand groep 7/8:
1. Joël Havinga
2. Guido Koomans van de Dries
3. Sem Maaskant

Alle deelnemers hebben nog een DamZ dambordje gekregen en een dampaspoort voor 5 gratis lessen.


zaterdag 16 november 2019

Damclub Apeldoorn organiseert het scholendamkampioenschap Apeldoorn

Op 20 november vindt het scholendamkampioenschap Apeldoorn plaats.
Het toernooi start om 13.00 uur
Locatie: Sleutelbloemstraat 22A

In aanloop en voorbereiding op het toernooi zijn er op verschillende scholen damlessen gegeven.
De "damleraren" Fred, Michel, Albert en Hans zijn diverse dagen op pad gegaan met de gekleurde dambordjes onder de arm om de damjeugd de beginselen van de damsport uit te leggen.
De beginnende dammers zijn leergierig en hebben in korte tijd veel geleerd over de spelregels, kleine en grote combinaties, korte en lange staarten, vastzetten, damhalen, simultaan, klokdammen etc.
De DamZ-site en de gekleurde dambordjes zijn hierbij zeer goede hulpmiddelen.
Het liefst wordt er toch tegen/met elkaar gespeeld.Dat het dammen bij de schooljeugd leeft, blijkt wel uit het aantal aanmeldingen. Inmiddels hebben we 26 deelnemers.
Benieuwd wie er kampioen gaat worden, kom dan kijken op 20 november!

Is het dan over en klaar? Nee!
Aansluitend biedt Damclub Apeldoorn vervolglessen aan voor de dammers die nog meer van dit mooie spel willen leren en weten.

woensdag 13 november 2019

Denktank DCA nipt onderuit tegen Des van Heer Bommel

Teambaas Albert Borreman had een verjaardag, dus de auto van chauffeur Hans Luchies werd snel omgebouwd tot rijdend kantoor. Het moet ergens nabij de Echoput geweest zijn. Een zaak van timing. Op weg naar Lunteren maakte de plaatsvervangend commandant de opstelling bekend. Een heer van stand zoals Coen Bommel opent 35-30. Breinbaas Hans van Hal en schrijver dezes namen de opening nog even door. Goed voorbereid kwamen de manschappen ter plaatse alwaar de bovenbaas van de KNDB, Frans de Jonge, al stond te wachten. Vervolgens wilde het team het pand bestormen en de tegenstanders als eenvoudige doch voedzame maaktijden gaan nuttigen.

Hans Luchies kwam in het middenspel in de problemen tegen Jaap Heij. Na 45-40 spelen te veel schijven geen rol en was het berusten in een onvermijdelijk nul. Fred van Amersfoort zat dus inderdaad op bord 1 tegen Coen Bommel. De rating van Fred is dit jaar sneller gezakt dan een oude onderbroek kan zakken, als u begrijpt wat ik bedoel. De gewenste opening die Fred met zielknijper Hans had besproken kwam op het bord. Een subtiel spelbeeld. Het werd een heerlijke omsingeling en de heer van stand dacht een dodelijke dreiging naar veld 10 te hebben. Met 3-9 verzon Fred een list en Bommel moest een nadelige afwikkeling nemen. Dit deed hij niet handig en de resterende stand werd voor de Apeldoorner een soort ereronde.

Willem van Starkenburg speelde op bord 6 een degelijke partij tegen Jan Heij. Het evenwicht werd niet verbroken. Zou DCA eindelijk gaan winnen? Onze sterkste spelers zaten immers allen nog achter het bord. Dat terwijl we in onze Peter Aartsen ook nog een topper als toeschouwer hadden. Helaas eindigde de partij van Hans van Hal tegen Gerrit Stunnenberg voor ons in kommer en kwel. De variant van de Echoput bevatte een lek. Hans wilde liever niet tegen de oerdegelijke dammer die hij nu alsnog trof. Hans wilde teveel en zijn tegenstander ging als een ervaren grootgrutter beslissend met extra schijven het eindspel in.

Jan Lammers werd ook het haasje door het morsen van een schijf en later de hele partij. Jan verliest zelden en Johan de Haas bezorgde zijn team zo de zege. Hoe vreselijk was dit alles? Ja, DCA heeft de derde nederlaag op rij te pakken. Onze op papier sterkste speler Frans de Jonge won zijn partij heel knap van Annemieke van der Kraats. Frans is in topvorm, zowel op het bord als op bestuurlijk niveau. Een snellere doorbraak op het bord en als nieuwe voorzitter van de KNDB ook al slagvaardig. Een 7-5 nederlaag met lichtpuntjes.

zaterdag 2 november 2019

Frans de Jonge nieuwe voorzitter KNDB

Ons lid Frans de Jonge heeft een mooie week achter de rug. Afgelopen donderdag ranselde hij op de clubavond Peter Aartsen van het bord. Vandaag een nieuw hoogtepunt. Onze Frans is het komende jaar voorzitter van de KNDB. Een hele uitdaging, want Frans heeft ambitieuze plannen.
Gefeliciteerd Frans!

donderdag 31 oktober 2019

Apeldoorn lijdt tweede nederlaag in provinciale competitie

Op donderdag 24 oktober speelde DCA tegen het sterke DES Lunteren 1 in het kader van de Gelderlandse provinciale clubcompetitie. We wisten dat dit een zware tegenstander was, maar achteraf gezien was er wel degelijk wat te halen tegen dit team. Aan het eind van de avond moesten we echter ons hoofd buigen en gingen we met vier remises en twee verliespartijen weer naar huis. Dit gebeurde echter niet zonder slag of stoot.

Marco Veneboer op bord 3 was als eerste klaar. Marco kon niet goed vat krijgen op zijn tegenstander en er zat dan ook niet meer in dan een remise.

Peter Aartsen hoopte via een grote afruil op een gunstige stelling uit te komen. Hij kwam ook wel een schijf voor te staan, maar beide dammers kregen ook een dam en helaas was ook hier remise het enige wat overbleef.

De ogen waren nu gericht op Hans Luchies. Hans stond ogenschijnlijk best goed, maar hij liet een opsluiting op zijn korte vleugel toe en daar is hij nooit goed uitgekomen. Het gevolg was dat hij de punten bij DES Lunteren moest laten.

Op bord 1 was Hans van Hal actief. Beide partijen konden na degelijk spel ook niet anders besluiten dan tot remise over te gaan.

De ogen waren hierna gericht op het tweede bord waar Fred van Amersfoort bezig was en op bord 5 waar Albert Borreman streed voor wat hij waard was, nadat hij al weer vroeg een schijf achter kwam te staan. Het was duidelijk dat als er ergens gewonnen zou moeten worden, dat het via Fred moest gebeuren. En inderdaad stond Fred na 46 zetten zowaar op winst. Hij miste echter de juiste voortzetting en na een paar onnauwkeurige zetten moest hij zelf de winst laten aan zijn tegenstander, die op papier sterker was. De voortzetting waar het fout ging staat hieronder


Hier speelde Fred 11-17 en ruilde hij. Terwijl 12-17 veel sterker was en wit hopeloos in de problemen komt omdat zwart dreigt de witte schijf op 27 aan te vallen. Wit kan niet anders dan veld 32 dicht zetten met schijf 37. Hierna heeft wit geen goede mogelijkheden meer over. 34-29 laat een beslissende combinatie toe en eigenlijk alleen een offer kan wit nog in de race houden.

Albert wist uiteindelijk na vier uur spelen, waarvan twee uur met een schijf minder, toch tot een remise te komen, maa helaas was dit niet voldoende. Op 12 november is er weer een kans: dan speelt DCA uit tegen het tweede team van Lunteren.


zaterdag 26 oktober 2019

KNDB Jeugdtoernooi prooi voor Luuk en Lucas

Damclub Apeldoorn kreeg onlangs het verzoek om een individueel jeugdtoernooi te organiseren. Dit omdat de traditionele Nationale Jeugd Dam Dag dit jaar kwam te vervallen vanwege de forse Nederlandse afvaardiging van jeugd op het WK. Toch een toernooi organiseren was dan ook een leuke uitdaging en het resultaat mag er zijn: 37 deelnemers waren keurig op tijd voor de groepsfoto en het openingswoord van schooldamtrainer Albert Borreman. DCA leverde zelf nog geen deelnemers, maar investeert dit seizoen wel in de toekomst met het geven van damlessen op diverse scholen.

Het decor kende uiteraard weer de bekende DamZ-kleuren en onze fotograaf schoot alvast de eerste beelden. Of de fotograaf het tempo van de jeugd helemaal kon volgen moeten we nog maar eens bekijken. Albert begon namelijk met het verzoek om een dambord met schijven in de lucht te gooien, dit als bewijs van een dag met vliegende schijven. Vervolgens ging Albert zelf snel naar huis om zijn 25-jarige trouwdag te vieren en werd de meute naar de andere zaal gebracht voor het echte gooi- en smijtwerk.


In twee groepen werd er fanatiek gestreden met het hoge tempo van 5 minuten plus 5 seconden bonus per zet. Hans van Hal bediende de computer en beamer en de indeling verliep iedere ronde snel en vlekkeloos. De jonge damhelden werden aangemoedigd door ouders en begeleiders van hun damclubs. Een groot compliment voor onze jongste jeugd, wat speelden ze vol passie, wat gedroegen ze zich geweldig, en wat waren ze allemaal enorm sportief.

Heel even waren twee spelers het niet eens of een bepaalde zet nu wel of niet gespeeld was en werd er hulp ingeroepen. De zet was niet meer te achterhalen maar 0-0 leek de gretige kids ook niet fijn. Nog voordat een arbiter maatregelen kon nemen bedachten de spelers zelf een snelle oplossing: ze speelden de partij sportief en vriendelijk opnieuw. Eigenlijk het beste voorbeeld hoe de hele dag verliep, flexibel, sportief en met volle inzet van iedereen.

Tussendoor was er een korte pauze, maar daar zat vrijwel niemand op te wachten want ook op het rustmomentje werd er nog volop onderling gedamd.

Dan maar naar de resultaten. In Groep A werd de talentvolle Luuk Terweijden van SNA Heerhugowaard winnaar met 14 punten. Elise Schouten van talentfabriek Hoogeveen werd fantastisch tweede met 13 punten. Tanya-Mari Crossen van Brainsport Eindhoven derde met een puntje minder.

In Groep B geen Luuk als winnaar maar wel een Lucas. Lucas Prinsen uit de jeugdopleiding van Harderwijk met 13 punten. Emmely Kruizinga bekroonde een goed toernooi met 12 punten, dus tweemaal zilver voor Hoogeveen. Ook een podiumplaats voor David Kreuning met eveneens 12 punten.

Daarna kon de fotograaf weer aan de slag bij de prijsuitreiking. Marcel Kosters werd als erkend DamZ-promotor rond 15 uur gevraagd de bekers te verdelen. Tevreden keerde iedereen huiswaarts.woensdag 9 oktober 2019

Kloknederlaag fataal tegen sterk Putten

DCA is de regionale wedstrijden in de 1e klasse begonnen met een zure 7-5 nederlaag tegen PDC uit Putten. Onze nieuwe coach Albert Borreman speelde een spannende opening tegen onze bekende damvriend Jan van de Veen. Een bekende theoretische opening gaf al snel problemen voor Albert. Met een schijf minder maakte hij er nog wel het beste van maar kon een nederlaag niet voorkomen.

Allard van Tongeren speelde een positioneel degelijke partij, kreeg wel enig voordeel maar moest berusten in remise tegen Henry Kieft.

Overwinningen van Willem van Starkenburg zijn een bezienswaardigheid. Willem ging vrijwillig in een hekstelling staan maar had voldoende speelvrijheid en counterde naar schijfwinst.

Onze nestor Hans Luchies maakte het in de opening te ingewikkeld en verloor zijn aanvallende schijf tegen Jan Oost. Helaas viel dat nergens te repareren.

Hans van Hal leverde vakwerk door de sterke Peter Frans Koops een lesje degelijkheid te laten zien. Koops nam enkele aanvallende ruilen. Hans pakte rustig het wiel en sprintte er in de eindsprint langs.

Fred van Amersfoort speelde tegen Herman Arissen een mooie partij met voor beiden stevige tijdnood. In een stand vol combinaties was moeilijk te bepalen wie er beter stond. In het late middenspel werd het een waar offerfeest. Arissen offerde, liep achter een schijf, dreigde en werd verrast met een tegenoffer. De resterende stand was bij goed spel remise. Bij de reconstructie van de tijdnood bleek Fred precies een zet te kort te komen en moest voor het eerst in zijn damloopbaan een kloknederlaag slikken.

Teamleider Albert Borreman kon weinig anders dan zijn teleurgestelde mannen weer in de auto laden en de donkere bossen van de Veluwe zo snel mogelijk ontvluchten.

zondag 6 oktober 2019

Combinatieteam DCA/TDTSalland struikelt bij landelijke rentree

Dit seizoen is DCA deels ook landelijk weer te bewonderen. Een combinatie met TDT Salland speelt met vier Apeldoorners in de gelederen. Voor DCA een rentree op landelijk niveau. Een team dat volgens teamcaptain Ab Steenbergen een goede kans heeft om in 2B mee te doen om de titel.

Afgelopen zaterdag werd het tegen de reserves van Harderwijk gelijk een peperdure 9-11 nederlaag. Onze inbreng vanuit DCA was helaas niet overtuigend. Dick Beking, transfervrij overgekomen van hoofdklasser DVSB, liep zich stuk op de solide verdediging van Ton Eekelschot. Ook Fred van Amersfoort won niet. Werd er vorig jaar nog gewonnen van Wouter van de Berg, dit jaar werd het een gelijkwaardige remise. De derde Apeldoornse remise werd behaald door Hans van Hal. Tegenstander was routinier Auke Steensma. Hans ontsnapte zelfs nog met enig geluk aan een verborgen slagzet.

Marco Veneboer maakte zijn debuut in de hoofdmacht. Na de afgelopen jaren weinig gedamd te hebben was de opzet van de partij scherp te noemen. Tegenstander Jaap van de Werfhorst nam (te) fors risico. Na diverse afwikkelingen leek remise een logische uitkomst. Met een  kleine maar verrassende val in het eindspel werd Marco plotsklaps gevloerd.

Onze overige teamgenoten konden de favorietenrol in 2B ook niet bevestigen. Ab Steenbergen won wel maar dit was niet genoeg om de nederlaag van Jan van Boven te compenseren. Jan speelde zijn favoriete Springer-doorstoot, Wout Mensink ruilde de aanval nuchter weg en nam de aanval zelfs beslissend over. Overige partijen remise.

Komende dinsdag gaan de manschappen van DCA met het eigen zestal op pad voor regionale wedstrijd tegen PDC Putten.

donderdag 3 oktober 2019

Massakamp DCA - Ons Genoegen (Wapenveld)

Op donderdag 26 oktober kwam damclub Ons Genoegen uit Wapenveld langs voor een vriendschappelijk onderonsje. In totaal kwam Wapenveld met dertien man sterk de strijd aanbinden met dertien man van DCA.
 

Het werd een geslaagde avond, vooral omdat de teams aan elkaar gewaagd waren. Zo wist Gerard na vier jaar geen schijf aangeraakt te hebben, toch te winnen van Albert Lusink, ook niet de minste. Gino wist er in geslagen positie toch een zetje uit te halen, waardoor het er voor Samantha geen houden meer aan was. Het familie onderonsje tussen Paul Borreman en Albert Borreman eindigde in remise, maar daar ging heel wat denkwerk van Albert aan vooraf om de remise veilig te stellen. Over de hele linie konden we prima standhouden tegen Wapenveld, maar helaas werd er nipt verloren met 12-14. Dit soort avonden laten zien dat aan de oostkant van de Veluwe het damspel nog volop leeft.
   Damclub Apeldoorn   - Ons genoegen (Wapenveld)
 1 Hans van Hal      - Rick Hakvoort     0-2
 2 Gerard van Mourik   - Albert Lusink     2-0
 3 Fred van Amersfoort  - Geurt Souman      1-1
 4 Frans de Jonge     - Henk van Renselaar   2-0
 5 Ton Schreuders     - Gerrit Eilander    0-2
 6 Hans Luchies      - Antoon Munnink     0-2
 7 Albert Borreman    - Paul Borreman     1-1
 8 Gino Giaccotto     - Samantha Regterschot  2-0
 9 Peter Aartsen     - Wim Mol        0-2
10 Michel van Proosdij  - Dirk van Doesburg   0-2
11 Willem van Starkenburg - Bertus van der Scheer 2-0
12 Allard van Tongeren  - Adrie Koedoot     2-0
13 Jan Roseboom      - Jan Boer        0-2
                         12-14
26 september 2019

vrijdag 20 september 2019

Onderlinge competitie 2019-2020

De onderlinge competitie, die alweer drie weken aan de gang is, is opgesplitst in twee groepen. Doel hiervan is dat de spelers meer dammen tegen spelers van hun eigen sterkte. In de eerste groep doen drie nieuwe spelers mee: Allard van Tongeren, Hans Luchies en Marco Veneboer.

De uitslagen in beide groepen worden wekelijks in Toernooibase verwerkt en zijn inclusief enkele partijen op deze website te bekijken via Onderlinge competitie, stand onderlinge / uitslagen onderlinge.

In groep 1 gaat 'trucker' Peter van Aartsen aan de leiding met 6 uit 3. In groep 2 zijn er twee leiders, Jan Roseboom en Harry Sebo (beiden nog met een 100%-score).

De opkomst is zeer goed en er wordt fanatiek gestreden voor de punten. Dit heeft al een aantal mooie partijen opgeleverd.

Volgende week (26/9) staat er een massakamp tegen Wapenveld op het programma (organisatie Albert Borreman).zondag 8 september 2019

Janick Lanting beste schooldammer van Nederland

Zaterdag werd in Apeldoorn gespeeld om de titel beste schooldammer van Nederland. De 22 beste spelers van alle landelijke schooldamtoernooien hadden zich geplaatst. Damclub Apeldoorn tekende voor de organisatie namens de KNDB.

Een bijzondere gebeurtenis voor DCA en de deelnemers. Om te mogen deelnemen was er vooraf een lange weg te gaan. Nederland is nog altijd een echt damland en in vrijwel ieder dorp of stad wordt er op scholen gedamd. De topscorers waren zaterdag in het gebouw van Denksportvereniging Apeldoorn Noord.

Albert Borreman en Hans van Hal namens DCA stonden garant voor een vlekkeloos verloop en de dammers en damsters maakten er onder toeziend oog van ouders en begeleiders een waar spektakel van. Uiteindelijk werd de strijd om de titel een ware thriller.

Melvin Koullen uit Heerlen heeft de damsport in zijn genen en leek favoriet. Hij won zijn partijen overtuigend. Janick Lanting uit Bad Nieuweschans speelde langere partijen en moest iedere partij knokken voor de winst. Dat deed hij koelbloedig. Het onderlinge duel verliep zeer spannend maar eindigde in remise. Uiteindelijk behaalden beide talenten 13 punten maar had Janick net iets meer weerstandspunten.

Kay van Zelm uit Schagen haalde met 9 punten ook nog knap het podium. Gerrit Visscher reikte vervolgens namens de KNDB de mooi bekers uit aan de trotse dammers.

DCA begint hier in de regio de komende weken met het geven van damclinics op vier scholen zodat in de toekomst mogelijk ook DCA weer op eigen talenten kan laten deelnemen. Later meer.

vrijdag 9 augustus 2019

Provinciale competitie

Vorig seizoen was voor DCA succesvol met een mooie tweede plaats in de 1e klasse Noord van de Provinciale Clubcompetitie van de Gelderse Dambond. Ook dit seizoen (2019-2020) zal DCA weer met één team deelnemen aan die competitie. Het zou mooi zijn als we het resultaat van het afgelopen seizoen kunnen evenaren of zelfs verbeteren.

De opzet voor dit seizoen is als volgt:

Er doen acht teams mee in deze klasse. Na zeven rondes zullen de nummers 1 t/m 4 en de nummers 5 t/m 8 nogmaals tegen elkaar spelen. Dit alles gebaseerd op de stand na zeven rondes. Dus totaal worden er tien rondes gespeeld.

Er zal gespeeld worden met zestallen.

Teamleider: Albert Borreman, 06 - 3814 9347

zaterdag 22 juni 2019

Jeugd HDC Hoogeveen winnaar NK Sneldammen voor Jeugdteams

Zaterdag werd in Apeldoorn fel gestreden door dertien viertallen om de nationale titel sneldammen. De talenten van HDC Hoogeveen werden kampioen, SNA Heerhugowaard tweede en ook was er een podiumplek voor Het Noorden uit Groningen.

Voor DCA weer een mooi evenement en voor de jonge dammers en damsters een leuke dag. Bijzonder was een experiment van dampromotor Marcel Kosters uit Haarlem. Met een live-uitzending werd razendsnel een stream op YouTube uitgezonden en van beknopte analyse voorzien. Een techniek die de damsport aantrekkelijker en dynamischer zal maken.

Rond 16.30 uur werden de prijzen uitgereikt door beoogd KNDB-bestuurslid jeugdzaken, Manuele Flüggen.

Achter de schermen was er ook nog nieuws. DCA maakte bekend op 20 november een damtoernooi voor Apeldoornse scholen te organiseren.

maandag 17 juni 2019

Frans de Jonge pakt de titel

DCA heeft na de herstart van de vereniging een nieuwe kampioen. Afgelopen donderdag had Frans aan remise genoeg. Na 64 zetten werd de vrede getekend. De dammers hadden een jaar lang onderling gestreden en vier spelers plaatsten zich voor de play-off. Frans, gefeliciteerd!

Donderdag werd er ook een simultaan gegeven door Hans van Hal. Vier dammers wisten een punt te veroveren. Er vielen zeven slachtoffers te betreuren. De komende weken spelen we met de liefhebbers nog een aantal oefenpartijen. Ook niet-leden hebben dan gratis toegang.

Zaterdag 22 juni houden we het NK sneldammen voor jeugdteams en 29 juni 7 september komen de beste schooldammers van Nederland naar onze zaal. 

zaterdag 8 juni 2019

Dammers DCA matig in Deventer

Onze Portugees en uw schrijver waren deze week deelnemer  in de Ereklasse van het 31e Pinkstertoernooi in Deventer. Beide dammers behaalden een -1 score, niet iets om heel trots op te zijn. Heel slecht was dat natuurlijk ook weer niet, maar toch.

Hans van Hal kreeg in de 1e ronde verrassend slaag van Harry Vos uit Hengelo terwijl Fred van Amersfoort in een gelijkwaardige stand blunderde tegen  teamleider Ab Steenbergen van onze partnerclub TDT Salland.

Donderdag stond de moeder aller veldslagen op het programma. Hans kwam gewonnen te staan, nam een foute ruil en Fred won na lang ploeteren een schijf. Slordig verder spelen maakte dat het toch nog remise werd.

 In de avond moest er in Apeldoorn nog een ronde gespeeld worden om onze clubtitel. Ton Schreuders had de remise tegen Frans de Jonge voor het grijpen. Hij greep mis en was zeer teleurgesteld. Peter Aartsen kwam tegen ondergetekende met voordeel uit de opening en dat was verrassend. Uiteraard wilde Fred winnen om in de laatste ronde volgende week de titel te behalen. En er werd gewonnen. Door Peter Aartsen dus. Daarmee behoudt hij een kleine kans op het kampioenschap.

Volgende week de thriller tussen Frans de Jonge en Fred van Amersfoort waarbij laatstgenoemde alleen iets heeft aan een overwinning. In dat geval is de strijd weer open. Bij ieder ander resultaat is Frans kampioen. Volgens de geruchten gaat deze partij een gevecht op leven en dood worden. Dit terwijl Hans gaat proberen de overige leden in een simultaan van het bord te rossen. Bij de vorige simultaan lukte het iemand  om de club met 17-3 te verslaan, de vraag is of Hans dit tijdelijke record  overneemt. 

Dan terug naar Deventer. Een sprongetje naar de laatste ronde. Hans van Hal kon het toernooi nog winnen en moest dan winnen van Johan Haijtink, nam veel risico en werd zelfs ingeblikt. Fred speelde de laatste ronde tegen Harry Vos, een bizar scherp duel. Fred miste een winnende combinatie, gaf zelfs een verliezende baggerzet af, kwam vervolgens weer huizenhoog gewonnen te staan en verknoeide op onnavolgbare wijze het eindspel. Remise.

donderdag 23 mei 2019

Damclub Apeldoorn grossiert in bestuurlijke functies

Afgelopen maand hebben (bestuurs)leden van onze damclub bestuurlijke functies op diverse niveaus verkregen.

Allereerst zijn Fred van Amersfoort en Frans de Jonge door de leden van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) gekozen voor drie jaar in de Bondsraad. De Bondsraad is het hoogste beleidsbepalende en toezichthoudende orgaan binnen de Nederlandse damsport. Een soort Tweede Kamer, maar dan binnen de damsport. Frans is aan zijn vierde en daarmee laatste termijn bezig. Fred gaat hier zijn bestuurlijke ervaring voor de eerste maal inbrengen.

Ook in de Gelderse Dambond (GDB) roerden diverse Apeldoorners zich weer. Michel van Proosdij is aangesteld in de Kascontrole Commissie van de GDB. Ook hier is Fred van Amersfoort actief als lid van een werkgroep die zich met een verandering van de competitie gaat bezighouden. Wederom Frans de Jonge is secretaris van de GDB geworden. Eind vorig jaar was hij tevens al voorzitter van het Haags Damcomité geworden: een drietal samenwerkende damverenigingen in Den Haag (DC Den Haag, De Hofstaddammers en DC Scheveningen).

Voor Denksportcentrum Noord en DCA zijn dit goede ontwikkelingen, die ons verder kunnen helpen het denksportcentrum en de damclub verder op de kaart te zetten.

woensdag 1 mei 2019

DCA gaat weer landelijk spelen

De dammers van DCA keren terug in de landelijke KNDB op zaterdag. Iets dat na het net mislopen van de landstitel een paar jaar geleden nooit meer mogelijk leek. De Apeldoorners gaan nu aan de slag in de 2e klasse KNDB.

Een zeer bescheiden doorstart overigens en al te schokkend nieuws is het ook weer niet. DCA zal een combinatieteam gaan vormen met TDT Salland en minimaal vier spelers leveren. Waarom Salland? Hans en Fred speelden afgelopen seizoen al daar. Doel was om komend seizoen met DCA weer zelfstandig een team op de been te brengen. Dat was echter net te kort dag, als we het gaan doen willen we het goed doen.

Diverse dammers van DCA spelen al landelijk bij teams in de regio en vaak ook nog in de hoogste klasse of daar net onder. Het is logisch dat zij met hun terugkeer nog even afwachten. Wij gaan daar niet op wachten en hebben onderhandeld met Salland.

Moeizame gesprekken overigens, dat dan weer wel. Het goede nieuws is: het gaat door. Dick Beking, Fred van Amersfoort, Hans van Hal en Marco Veneboer, samen met een ruime keuze aan Apeldoornse vervangers, gaan de clubkleuren verdedigen. Wij hopen zo de basis te leggen om het seizoen daarna weer met een totaal Apeldoorns team aan de slag te gaan. 

DCA zal ook met een team in Gelderland blijven uitkomen zoals afgelopen seizoen ook al het geval was.

zondag 21 april 2019

Eindsprint

Afgelopen zaterdag stonden diverse vrijwilligers van DCA weer klaar om de Gelderse Dambond te ondersteunen bij de organisatie van het Gelders Kampioenschap sneldammen.

Drie DCA dammers stonden op de deelnemerslijst en schoven de schijven over het bord als razende gekken. In groep A kwam Dick Beking snelheid en scherpte tekort. De Gelderse topspelers kenden weinig medelijden en Dick moest genoegen nemen met een lage eindklassering.

In de B-groep startte Fred van Amersfoort matig met een remise en een onnodige nederlaag tegen Van Ginkel. Vlak voor de pauze werd de weg omhoog gevonden, even later weer tenietgedaan door de latere kampioen Bert Foppen. Een podiumplek en plaatsing voor het NK leek nu ver weg. Na de pauze liep het wel zeer voortvarend en de eindsprint met drie strakke overwinningen leverde toch nog een derde plek en plaatsing op.

In groep C eindigde Peter Aartsen keurig in de middenmoot. Avondmens Peter was bij daglicht al snel een paar punten armer maar herstelde zich knap.

donderdag 18 april 2019

Apeldoorns damnieuws

DCA heeft nu al een mooi seizoen achter de rug maar we gaan nog even door. De onderlinge loopt naar de eindfase en de titelstrijd is nog niet beslist.

Vanavond zal er een simultaan gehouden worden. Dat de deelnemers goede kans op een winstpartij hebben is het best bewaarde geheim van de clubavond. Een niet nader bij naam te noemen dammer uit Beemte Broekland denkt daar anders over. Ook niet-leden zijn welkom.

Vooraf gaan we kort overleggen over de nieuwe opzet van de onderlinge competitie vanaf volgend seizoen.

Ten slotte gaan we spijkers met koppen slaan of DCA volgend seizoen weer op landelijk niveau gaat spelen. Er zijn gesprekken gaande met TDT Salland om met twee combinatieteams in te schrijven. Volgende week dinsdag worden de gesprekken afgerond en weten we meer.

Op 22 en 29 juni krijgen we nog twee KNDB-evenementen in huis, maar daarover later meer.

Zaterdag sneldammen om Gelderse titels

Komende zaterdag (20 april) komen ongeveer 80 dammers in diverse klassen strijden om het Kampioenschap van Gelderland. De organisatie is in samenwerking met de Gelderse Dambond. Aanvang 10 uur. Tempo is 5 minuten plus 5 seconden bonus per zet.

Damclub Apeldoorn vaardigt drie spelers af. Dick Beking staat in Groep A voor de schier onmogelijke opgave zich te meten met diverse topspelers. Een plek bij de beste vier om plaatsing naar het NK af te dwingen lijkt te hoog gegrepen.

In Groep B zal Fred van Amersfoort een poging wagen het podium te halen. Niet geheel onmogelijk, al zal het betrokken zijn bij de organisatie de concentratie niet ten goede komen.

Peter Aartsen speelt namens DCA in groep C en lijkt kanshebber voor de hoogste plekken. Onze Frans de Jonge zal als arbiter optreden.

zondag 31 maart 2019

Nieuwe opzet onderlinge competitie 2019-2020?

Een aantal mensen heb ik gepolst over het vormen van twee teams:
 • het 1e team bestaat uit tien spelers, het 2e team uit acht spelers.
 • de eindstand van 6-06-2019 bepaalt wie er in het 1e team of in het 2e team speelt.
 • het 1e team speelt maximaal vier keer tegen elkaar max. 36 partijen.
 • het 2e team speelt maximaal vijf keer tegen elkaar max. 35 partijen.
 • degradatie-promotiewedstrijd voor de nummer 10 van het 1e team tegen de nummer 1 van het 2e team.
 • degradatie-promotiewedstrijd voor de nummer 9 van het 1e team tegen de nummer 2 van het 2e team.
 • ook is het mogelijk om als je liever in het 2e team blijft spelen om daarin te blijven spelen.

Dit willen we in stemming brengen, eventueel met andere ideeën of aanpassingen, op 18 april voor het simultaandammen met Fred.

Jan Roseboom, teamleider.

maandag 11 februari 2019

DCA had drukke succesvolle week

De dammers van DCA hebben de drukste week sinds jaren achter de rug. Eerst waren diverse spelers actief bij hun landelijke verenigingen. Vervolgens werden op dinsdag damcertificaten uitgereikt aan 15 jeugddammers van de BSO 't Schrijvertje. Hans en Fred hadden daar gedurende enkele weken proeflessen gegeven. Op donderdag was de druk bezette avond van de onderlinge competitie. Op vrijdag tekende DCA voor de organisatie van de gezamenlijke eindronde van district Noord. Met als toetje op zaterdag de Halve Finale NK in ons clubgebouw. 

Sportieve hoogtepunt voor DCA werd de vrijdag met weer een overwinning, 7-5 tegen Renkum. Dit levert een tweede plaats op in de eindstand. Het sterke Barneveld werd kampioen. Hoe verliep de laatste ronde tegen Renkum?

DCA had voor het eerst dit seizoen personele problemen en moest opzoek naar een invaller. Routinier Hans Luchies had aan een telefoontje genoeg. "Met wie? Ja met mij dus. De man met de mooie ogen? Ja die. Je moet dammen vanavond. Ja ik kom". Dat was dus geregeld en nu was het zaak de beste opstelling te zoeken. Renkum lijkt bij een opstelling lootjes in een beslagkom te mikken en dan even flink te roeren. Willekeur, wanorde. Of toch niet? Zat er toch een systeem in?

Sterkste speler van Renkum is Harry Doomernik. Vorig jaar was Harry te sterk voor mij geweest en ik gokte erop dat hij mij weer zou willen treffen. Dus zat ik niet waar hij dacht dat ik zou zitten. Het werd nu een duel op bord 2 tegen Hans van Hal. Hans is in topvorm. In vervlogen tijden speelde Hans remise tegen spelers als Roozenburg om vervolgens 20 jaar niet te dammen. Dit jaar hebben we van onze Van Hal een monster gemaakt. Vele overwinningen, jeugdtrainer, arbiter, organisator. Helaas ging dit toch mis. Harry speelde zijn geliefde opening en Hans trok niet op tijd aan de noodrem. De spelpatronen in dit halve klassiek zijn lastig. Een lange termijn doorbraak betekende winst voor handige Harry. 

Geen probleem, Renkum had op bord 6 een bekende Rolling Stone opgesteld. Of een soort naamgenoot die undercover wilde blijven. Wij hadden hem wel door natuurlijk. Deze Eddie Weijman zat tegen onze lokale musicus Peter Aartsen, deskundig drankorgel beoefenaar. En ja hoor, de schijven rolden onze kant op. Peter veroverde een te wilde voorpost en rondde af met een kleine combinatie. 

Hiermee wisten we allen hoe deze avond zou gaan eindigen. We zouden aan 6-6 genoeg hebben voor een tweede plaats. Dick Beking op bord 3 stond al iets makkelijker tegen Wim van den Berg. Dat telden we voor minimaal remise en dat werd het ook. Het maakt niet uit tegen wie Dick speelt. Op zaterdag had hij remise in handen tegen wereldtopper Ivanov, dat verloor hij helaas nog. Of Dick nu met wit speelt tegen een goudvis of een cavia, tegen wie dan ook, we weten de uitslag. 

Op bord 1 zat ik tegen een oude bekende, Edwin Loozen. In de jonge jaren toen we nog knappe jongens waren, speelden we vaker tegen elkaar, meestal remise. Ik kwam goed uit de opening, volgens het matchboek Sijbrands-Andreiko zeer kansrijk. Iedere keer als ik die opening speel denk ik, o ja dat had ik nog even moeten bekijken. De stand vervlakte, ik compliceerde de stand en had tijd over voor een rondje langs de borden. Loozen nam veel tijd. Inmiddels stond Frans de Jonge al weer erg goed tegen Jos van Deelen. 

Wat nu te doen? Op winst spelen en risico nemen of vooral buiten het bord eens goed rekenen. Beking, ok dat wordt een punt. Frans minimaal een punt en misschien wel meer. Dan hebben we alleen Hans Luchies nog op bord 5 tegen Henk Gerritsen... Een complexe maar dunne stand met veel ruilformaties en voordeel op de klok.

Kortom, de kansen waren overal voor DCA tenzij ik tegen Loozen zou verliezen. De rest is timing. Een 2-2 tussenstand was een goed moment om een remise-afwikkeling open te zetten. Loozen volgde die variant en hoppa 3-3.
De rest verliep zoals reeds boven beschreven. Frans won weer erg handig, onze specialist in eindspelen. 7-5 zege na een mooi seizoen.

   DCA Apeldoorn       - VRD Renkum       7-5
1. Fred van Amersfoort (1042) - Edwin Loozen (1067)   1-1
2. Hans van Hal (1121)    - Harry Doomernik (1117) 0-2
3. Dick Beking (1128)     - Wim van den Berg (1048) 1-1
4. Frans de Jonge       - Jos van Deelen (991)  2-0
5. Hans Luchies (933)     - Henk Gerritsen (966)  1-1
6. Peter Aartsen       - Eddy Weijman (740)   2-0
vrijdag 25 januari 2019

Dammers creatief met hout tegen DES

De zeges worden groter, het vertrouwen neemt toe. Een 8-4 zege op het sterke DES Lunteren. DCA blijft dus ongeslagen en behoudt kleine kans op promotie.  Donderdag was het vooral een college houtbewerking. Diverse gereedschappen werden gebruikt. Op bord 1 had Allard tegen de sterke Coen Bommel een opdracht. Iedere schijf die zou bewegen moest volgens de teamleider met de motorzaag geramd worden.

Opdrachten, daar luistert Allard nooit naar. Als coach blijf je in de buurt, je wilt toch ingrijpen waar nodig. Dan haal je even koffie en denk je, de benzinedampen zullen nu  wel in de zaal hangen. De motor zal wel ronken. Maar nee, Allard ruilt niets, zit binnen een paar zetten in een zware opsluiting en priegelt leuke vormen met een figuurzaag. Bommel verzint uiteraard een list. Hij offert een schijf in ruil voor meervoudige dreigingen. Het tegenoffer van Allard is correct, licht voordelig. Vervolgens speelt de deelnemer van de Halve Finale NK nog op een andere combi en boem, helaas was die wel raak. Dat was een spannende, maar iets te korte partij: 0-2

Geen nood, Bommel mag dan wel winnen, dat gaat de sterke Gerrit Stunnenberg vandaag niet lukken. Ok, de Bennekommer investeerde veel tijd in de opening. Zijn aanval was niet krachtig, uw wisselvallige teamleider omsingelde er rustig op los. Een heel jaar slecht spelen, afgelopen zaterdag plots beste partij in jaren. Tegen de DES-speler heb ik geen poging ondernomen. De overige borden stonden inmiddels meer dan goed. De vijandelijke aanval mislukte, mijn zwarte schijven stonden actief en de tegenstander had nog vier minuten. Misschien te vroeg remise gegeven.

Een 1-3 achterstand met een team vol creatieve klussers  is geen enkel probleem. Het overschot aan rating aan de hoogste borden zou het team van Jaap Heij onderin juist tekort gaan komen. Zo nam full prof Hans van Hal tegen Annemieke Stunnenberg al snel een ketting in gebruik. Nu was het geduldig de wortels uitgraven en wachten welke kant het hout zou vallen. Na het vallen van de eerste schijf werd er ook op rechts even flink uitgedund. De lichte compensatie verviel daarmee en zonder extra gereedschap werd het 3-3.

Frans de Jonge op bord 6 is meer van de subtiele inspanning. Tegen Wim Schaafsma eerst maar eens afwachten. De ruwe randen wat bijschaven en eens kijken wat wit gaat doen. Dat bleek uiteindelijk niet heel sterk. De randruil  waarmee wit klassiek verbreekt werkt averechts, het wordt alsnog klassiek met voor Frans hele mooie sterk geplaatste zwarte houtjes. Beide vleugels werden behendig vastgelegd. Het oogt allemaal eenvoudig, in werkelijkheid weet Frans precies wat hij doet.

Dick Beking deed tegen Jaap Heij gewoon zijn bekende ding: kleine voordeeltjes pakken. Tegen het einde van de avond waren er zoveel splinters en noesten bij Heij dat de wankele steiger van wit op omvallen stond. Dick keek nog eens goed naar de zwaar mishandelde vijandelijke troepen. Lichte tijdnood en smeulend hout dus. Heij kon nog wat plaagfakkels gooien en met lichte zetjes plagen. Dick wilde met het oog op de tussenstand geen risico. 6-4.

Lammers van ons tegen hun Lamers scheelt een letter en nog wat dingen. Onze Jan pakte al snel voordeel en kreeg in een latere klassieke stand enorm voordeel. Lamers keek verschrikt, een beetje zoals opgejaagde konijnen wel eens in een koplamp gluren. Toch nog een doorbraak? Toch nog een kansje? Verliezen van Jan is een kwestie van geduldig lijden. Je staat als tegenstander al minder, krijgt nog een doorbraak maar de splinters en achtergebleven houtjes gaan steeds harder zweren. Uiteindelijk ging Lamers houtloos ten onder.

Een verdiende 8-4 zege.


dinsdag 15 januari 2019

"Waldorf en Statler" bezochten damschool

Toch weer een historisch momentje afgelopen maandag aan de Gentiaanstraat, vrijwel om de hoek van ons denksportcentrum. Een lang gekoesterde wens, het geven van damlessen op scholen, is voorzichtig van start gegaan. Waarom voorzichtig? Omdat we weer even moeten wennen...

Voor mijzelf was het iets van 35 jaar geleden dat ik damlessen op scholen gaf. Een opvolger was er destijds niet. Een  rentree dan maar. Uiteraard werd Hans ook opgetrommeld en zo werden we ontvangen op school 't Schrijvertje.

Na een leuke ontvangst, de vrouw van ons lid Albert weet hoe met dammers om te gaan, gaven we een korte damles. We zijn gestart met de uitleg van de spelregels. Daarna konden de kinderen de DamZ-set in ontvangst nemen en leerden zij de eerste damtrucs.

Het uurtje verliep snel en er volgen nu nog twee proeflessen. Wij hopen dat de nieuwe dammertjes ons mooie spel nog verder willen ontdekken.

maandag 14 januari 2019

Halve Finale NK bij DCA

Afgelopen zaterdag was mooie dag voor DCA. 16 topdammers kwamen bijeen voor de 1e en 2e ronde van de halve finale van het Nederlands Kampioenschap. Aan een inhoudelijke bespiegeling van de partijen gaan wij ons niet branden, dat kunnen de spelers veel beter dan wij. En anders is er altijd nog toernooibase waar de partijen flink geanalyseerd worden.


Apeldoorn heeft een lange traditie rondom het NK. Vele malen werd dit kampioenschap in  onze stad georganiseerd. Topdammen en DCA was tot voor kort een prima combinatie, zo speelde het 1e tiental diverse seizoenen in de nationale top van wat wellicht de sterkste competitie ter wereld genoemd mag worden.

Het is de vaste bezoeker van onze site inmiddels wel bekend, de plaatselijke damclub raakte de sponsoring kwijt en de damborden verdwenen zelfs even in de opbergkast. Dat werd door de inzet Denksportcentrum Noord weer snel ongedaan gemaakt. Inmiddels staat er weer een leuke en actieve damclub met het lef om evenementen te organiseren.

DCA damt inmiddels zelf weer op bescheiden niveau met een team in de bondswedstrijden. Met de ambitie om ook weer op zaterdagen op een wat hoger niveau aan de weg te timmeren. Maar bovenal willen we laten zien dat dammen een leuke sport is en dat we ook graag gastheer zijn voor andere dammers.

Als kleinere club hebben we het geluk dat we prima support krijgen van het denksportcentrum en onze schaakvrienden. Zo hield de voorzitter van de schakers het welkomstwoord, konden we de digitale klokken gebruiken en hebben we dankzij een schaker onlangs nog de simultaan met Ton Sijbrands georganiseerd. Zaterdag was de catering ook prima op orde en denken we dat alles prettig is verlopen. Zo ontvingen we positieve reacties over de ruime speelzaal.


Een extra woord van dank zijn we verschuldigd aan ons lid Hans van Hal, die zorgde voor de digitale invoer van de zetten. Dammers uit het hele land konden de partijen zo vrijwel live bewonderen. Ondanks deze service kwamen er ook nog gewoon toeschouwers naar de zaal.

Samengevat, een mooie dag en op 26 januari ronde 3 en 4 ook weer in Apeldoorn.

foto's op Google | stand en partijen


vrijdag 11 januari 2019

Weer zege DCA


De wedstrijd thuis tegen De Kroonschijf uit Ede heeft een keurige 7-5 overwinning opgeleverd. Speciale dank gaat uit naar Allard, die honderden kilometers aflegde om een partij te dammen. En hoe! De goochelaar uit Vaassen toverde een dure dam op het bord. Met listig spel voerde hij de druk op. Het eindspel was mooi.